Orlić razgovarao sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj: Srbi u proteklih deset godina žive svoje zlatno doba

27.03.2023

19:02

0

Kako su predstavnici Samouprave naglasili, njihov položaj je prethodnih godina dostigao nivo istorijskog maksimuma

Orlić razgovarao sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj:  Srbi u proteklih deset godina žive svoje zlatno doba
Vladimir Orlić i Srbi iz Mađarske - Copyright Foto: Tanjug/ Narodna skupština Republike Srbije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić razgovarao je danas, u okviru zvanične posete Budimpešti, sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj, saopštila je Skupština Srbije.

Kako su predstavnici Samouprave naglasili, njihov položaj je prethodnih godina dostigao nivo istorijskog maksimuma. Poručili su i da je Mađarska primer zemlje u kojoj manjine ostvaruju visok stepen prava i sloboda.

Foto: Tanjug/ Narodna skupština Republike Srbije
 

- Vlada Mađarske primarno potpomaže narodnosti i mi, Srbi u Mađarskoj, proteklih deset godina živimo svoje zlatno doba. Drago nam je da vlade Republike Srbije i Mađarske neguju dobre odnose, što za nas, kao i za Mađare u Srbiji, rezultira samo konkretnim benefitima - istakli su predstavnici Samouprave na sastanku.

Informisali su predsednika Skupštine Srbije o aktivnostima koje preduzimaju kako bi očuvali pismo, kulturu, tradiciju i nacionalni identitet, te ukazali na važnost kontakata i koordinacije sa maticom, kako bi se njihov položaj dodatno unapredio u onim segmentima gde za to i dalje ima prostora.

Foto: Tanjug/ Narodna skupština Republike Srbije
 

Orlić je poručio da Samouprava Srba u Mađarskoj može da računa na pomoć Srbije po svim pitanjima od interesa, a predstavnici Samouprave potvrdili su da, nedvosmisleno, kao nikada ranije, imaju i pomoć i podršku Republike Srbije.

Na sastanku sa predsednikom Skupštine Srbije bili su Vera Pejić Sutor, predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj, Igor Dušan Rus, potpredsednik Samouprave, Ljubomir Aleksov, portparol srpske nacionalnosti u Parlamentu Mađarske, Borislav Rus, predsednik Srpske samouprave u Budimpešti, kao i Petar Lastić, potpredsednik Srpske samouprave u Budimpešti, navodi se u saopštenju. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike