Vučević u Ljubljani sa ministrom odbrane Slovenije Šarecom o aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji

22.03.2023

15:58

0

Ministar Vučević je u Narodnoj skupštini u Ljubljani posetio i članove Odbora za odbranu Republike Slovenije

Vučević u Ljubljani sa ministrom odbrane Slovenije Šarecom o aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji
ministri Vučević i Šarec - Copyright Instagram/milosvucevic_odbrana

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas u Ljubljani sa ministrom odbrane Republike Slovenije Marjanom Šarecom, u okviru zvanične posete toj zemlji.

Nakon svečanog dočeka uz počasni stroj Garde, usledio je tet-a-tet razgovor ministara Vučevića i Šareca, a zatim i sastanak delegacija koje su predvodili, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije. 

U obraćanju nakon sastanka, Vučević izrazio je zadovoljstvo posetom Sloveniji i razgovorima sa slovenačkim kolegom u kojima je naglašena međusobna saradnja i pružanje pomoći tokom elementarnih nepogoda.

Instagram/milosvucevic_odbrana
 

 

"Želim da podvučem da ako, ne daj Bože, opet dođe do sličnih situacija kakve je Slovenija imala tokom požara, računajte da će Republika Srbija staviti na raspolaganje sve što ima i nesebično podeliti sa svojim prijateljima u Sloveniji, kao što smo zahvalni Republici Sloveniji na pomoći koju je pružala mojoj državi Srbiji za vreme poplava 2014. godine. To građani Srbije i srpski narod neće nikad zaboraviti", rekao je Vučević.

Kako je istakao, teme razgovora bile su aktuelna politička i bezbednosna situacija i rat u Ukrajini.

"Tema je i pozicija naših država, uvažavajući činjenicu da je Slovenija članica NATO, da je Srbija vojno neutralna država, država koja ima vrlo jasan stav da priznaje Ukrajinu u međunarodno priznatim granicama", naglasio je ministar odbrane Srbije.

On je govorio i o tome da se na sastanku razgovaralo i o učešću pripadnika slovenačke vojske u sastavu KFOR-a na Kosovu i Metohiji te izrazio zahvalnost Srbije, pre svega srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, na angažovanju slovenačkih vojnika.

Instagram/milosvucevic_odbrana
 

 

"To je jedan korektan odnos i ministar Šarec je bio, ako se ne varam, dva puta u poseti na Kosovu i Metohiji i uverio se kakva je situacija, ne samo u jedinicama slovenačke vojske i KFOR-a, nego i kakvo je razmišljanje domicilnog stanovništva. Obišao je i neke od najvažnijih duhovnih i kulturnih objekata za naš narod i našu državu i na tome sam mu zahvalan", rekao je Vučević.

Govoreći o ostalim temama sastanaka, on je istakao da je bilo reči o unapređenjima vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje.

"Namenska industrija Srbije kupuje ne mali broj proizvoda, sirovina, elemenata za naše naoružanje i vojnu opremu od slovenačkih kompanija. Razgovarali smo i o mogućim zajedničkim projektima povodom zajedničke proizvodnje određenih borbenih sistema i kako možemo da unapredimo tu saradnju, razumejući sve što se dešava u svetu, razumejući da je krenula sveopšta trka u naoružavanju širom sveta pa i u našem regionu. Moramo biti svesni toga, ne da želimo da neko ratuje ili strada, nego da čuvamo bezbednost i suverenitete svojih država uvažavajući jedne druge, tako da smo mi s pozicije Srbije veoma zainteresovani da zadržimo i, ako je moguće, unapredimo vojnoekonomsku i vojnotehničku saradnju sa kompanijama iz Slovenije", poručio je srpski ministar odbrane.

Instagram/milosvucevic_odbrana
 

 

Vučević je, na kraju svog obraćanja, zahvalio Sloveniji što podržava evropski put Srbije i ministru Šarecu na ličnom anganžmanu i tome što je uvek imao pozitivan stav prema Srbiji na evropskom putu. 

Kako se navodi u saopštenju, ministar Šarec istakao je značaj jačanja saradnje između Slovenije i Srbije koje imaju veoma dobre bilateralne odnose, dodajući da se dobra saradnja i solidarnost posebno pokazuje u slučaju prirodnih katastrofa. 

On je izrazio zahvalnost za pomoć naše zemlje u borbi sa požarima koji su proteklog leta pogodili Sloveniju i posebno istakao važnost saradnje u vanrednim situacijama među državama u regionu.

"Bilateralna saradnja na polju odbrane i vojske je već uhodana i uglavnom je na svim poljima od zajedničkog interesa. Saradnja je u prvom redu na polju vojne medicine, zatim veterine, obrazovanja i određenih logističkih segmenata, kao i saradnja u obuci jedinica", rekao je Šarec.

Ministar odbrane Slovenije izjavio je da je susret bio prilika i za razmenu mišljenja o aktuelnim prilikama na polju bezbednosti u regionu, a posebno o ratu u Ukrajini, regionalnoj saradnji i saradnji u međunarodnim operacijama i misijama. 

Instagram/milosvucevic_odbrana
 

 

"Zapadni Balkan je strateški veoma važan region i naša spoljna i bezbednosna politika je usmerena upravo na područje Zapadnog Balkana. Učestvujemo u brojnim međunarodnim operacijama i misijama. Slovenija ima u ovom regionu aktivnu ulogu, od naše vojne prisutnosti preko različitih oblika podsticanja stabilnosti, bezbednosti i razvoja. Slovenija će i dalje raditi na produbljivanju saradnje na području odbrane i bezbednosti", rekao je ministar Šarec i dodao da je prioritetna uloga Slovenije usmerena na rešavanje zajedničkih izazova, kao što su hibridne pretnje.

On je rekao da je važna saradnja u okviru regionalnih inicijativa i da Slovenija i Srbija odlično sarađuju u okviru Balkanskih vojnomedicinskih snaga. On je istakao važnost razgovora o arhivi nekadašnje zajedničke države i ponudio pomoć u digitalizaciji zajedničkog arhivskog nasleđa. 
Dva ministra razgovarala su o reformama odbrane i modernizaciji vojske. Susret je bio prilika da ministar Šarec predstavi delegaciji Ministarstva odbrane Srbije promene dugoročnog programa razvoja i ulaganja u opremanje slovenačke vojske do 2040. godine.

Ministar Vučević je u Narodnoj skupštini u Ljubljani posetio i članove Odbora za odbranu Republike Slovenije gde je razgovarao sa predsednikom Odbora dr Martinom Premkom.

Predviđeno je da, sa članovima delegacije, tokom dana poseti i Poligon Pokljuka, na kojem se obučava 132. gorski puk.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike