Vučić posle maratonskog sastanka u Ohridu: Dogovoreno nekoliko tačaka, tek sad sve počinje, nisam ništa potpisao (FOTO)

18.03.2023

09:54

0

Autor: 24sedam

Predsednik Srbije se posle 12 sati sastanka sa Aljbinom Kurtijem, Miroslavom Lajčakom i Žozepom Boreljom obratio građanima Srbije. Sva dešavanja sa Ohrida mogli ste da pratite uz 24sedam

Vučić posle maratonskog sastanka u Ohridu: Dogovoreno nekoliko tačaka, tek sad sve počinje, nisam ništa potpisao (FOTO)
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je na Ohridu, gde je danas održan niz sastanaka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Sastanak je održan u Vili Ohrid, koja je pod jakim policijskim snagama koje su formirale jak bezbednosni prsten. Stotinu policajaca raspoređeno je u ovom delu Ohrida oko vile i pres centra, prenose makedonski mediji, au održavanje bezbednosti uključeni su i policijski čamci koji patroliraju na jezeru.

23.35 - Završeno obraćanje

23.15 - Obraćanje Žozepa Borelja: Cilj je bio da se Beograd i Priština dogovore kako da sprovedu sporazum

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da su se Beograd i Priština složili da primene aneks o sprovođenju evropskog predloga o Kosovu i Metohiji, posle sastanka u Ohridu.

Borelj je to rekao posle dvanaestočasovnih razgovora Beograda i Prištine.

Printscreen/europa.eu
 


Borelj je rekao da je „cilj bio da se Priština i Beograd dogovore kako da sprovedu sporazum prihvaćen na prošlom sastanku u Briselu“.

- Dogovor je postignut krajem februara, a danas smo razgovarali kako da bude primenjen. To znači praktičan primer šta treba da bude urađeno, kada, kako i ko treba da uradi - rekao je Borelj.

On je pomenuo i član 7 o kome se mnogo raspravljalo po pitanju „Samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu“.

- Za član 7 – Kosovo je pristalo da počne odmah, a kada kažem odmah, mislim odmah, pregovori za uspostavljanje aranžmana i priprema za obezbeđivanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice - rekao je Borel.

23.00 - Obraća se predsednik Srbije: Nisam potpisao ništa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku razgovora istakao da je danas bio dan u kojem je trebalo da se dogovori implementacioni plan kao i da je nekakav dogovor postignut.

- Ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili, postaće deo pregovaračkog okvira za obe strane. Znam da će albanska strana insistirati na tome da nisam potpisao ništa, obojica smo stavili do znanja šta su njegove a šta naše crvene linije. Nije bio nikakav dan D, ali mislim da je bio okej dan - kazao je predsednik Srbije. 

Printscreen / Tanjug
 

- Ako mislite da se nešto danas završava - ne, tek počinje. Nisam ništa potpisao, sutra ću predstaviti građanima Srbije svaku tačku. Kao prioritetna obaveza stavljeno je formiranje ZSO. U svakom trenutku znamo svoje crvene linije i uvek ćemo čvršće i ozbiljnije i odgovornije da branimo svoju zemlju. Sada nam je više nego ikada potrebna mudrost, potreban nam je mir, a ne budalesanje, a ne neodgovornost, tako samo možemo da ugrozimo budućnost svoje zemlje - rekao je Vučić.

- Jedna od ključnih tačaka je da će Evropski savet na putu, procesu koji je dugačak, procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana, koji će morati da bude proširen, iako meni ne bi smetalo da ostane ovakav. U implementacionom planu, gde će stajati da smo primili k znanju da će EU nezavisno ua svaku od strana procenjivati šta je urađeno - izjavio je Vučić.

On je naglasio da je važno da će stajati da će biti osnovana ZSO u skladu sa prethodnim sporazumima.

- Verujem da će prištinska strana krenuti u sprovođenje ZSO, pošto je to pod odmah navedeno - naglasio je Vučić.

Govorilo se i o nestalim osobama, donatorskim konferencijama, a implementacioni plan svakako će morati da se nadograđuje.

21.59 Sastanak završen

 Trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i šefa diplomatije EU Žozepa Borelja u Ohridu upravo je završen. Očekuje se da će se uskoro Borelj obratiti novinarima.

 

 

21.40 Borelj i Lajčak otkazali letove

Borelj i Lajčak će se tokom pauze trilateralnog sastanka sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, navode prištinski mediji. Kako dodaju, Borelj i Lajčak su otkazali svoje letove iz Severne Makedonije.

21.25 - Razgovori ulaze u 11. sat

Trilaterala Vučić - Kurti - EU i dalje traje. Razgovori su počeli jutros nešto posle 10 časova.

20.40 - Eskobar o ishodu sastanaka

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je ranije danas da očekuje finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

AP Photo
 

19.35 Trilateralni sastanak i dalje traje

Iako je rečeno da je trilateralni sastanak završen, ipak, to je bila samo pauza. Kako saznajemo, sastanak je i dalje u toku i ne zna se kada će biti gotov. Nakon susreta očekuju se izjave za medije.

16:30 Završen sastanak, očekuju se obraćanja

Trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa evropskim posrednicima završen je posle nešto više od sat vremena.

Posle pauze, razgovori su nastavljeni.

Sada se očekuju odvojena obraćanja predsednika Vučića i Kurtija, a planirano je i da Borelj održi konferenciju za medije. 

15:30 Obraćanje Borelja nakon razgovora

Nakon što runda pregovora u Ohridu bude završena, javnosti će se obratiti šef EU diplomatije Đuzep Borelj.

AP Photo/Virginia Mayo
 

To je najavio Peter Stano, portparol EU, dodavši da se radi o "uobičajenoj praksi". Rekao je i da ne zna kada će današnji sastanci biti završeni.

15:05 Počeo trilateralni sastanak Vučić-Kurti-evropski predstavnici

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sastali su se u Ohridu sa šefom evropske diplomatije Đuzepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog BEograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

13:30  Završena bilaterala sa Kurtijem

Sastanak Kurtija sa evropskim posrednicima je završen posle sat i po vremena.

Nakon njega, na agendi je zajednički, trilaterlani sastanak koji još nije počeo, prenosi "Euronews Srbija".

13:15 "Ovo nije 'dan D' za pregovore"

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je u Ohridu da bi pozitivan ishod današnjeg sastanka Vučića i Kurtija bio dobar za ceo region.

 

 

Kazao je i da ne može da daje prognoze, ali je negirao da je ovo 'dan D' za pregovore.

12:30  Kovačevski se oglasio posle razgovora sa Vučićem

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine važna za ceo region, uoči sastanka Vučića i Kurtija.

- Mesto Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji, geografski, istorijski, politički ili civilizacijski. Posebno u uslovima geopolitičkih previranja, duboke podele sveta i vojne agresije na evropskom kontinentu. Svi se zalažemo za bolju budućnost celog Zapadnog Balkana, gde će sukobi i nesuglasice ostati u prošlosti - rekao je Kovačevski i poželeo uspeh u dijalogu.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

On je dodao da mu je veliko zadovoljstvo što je Ohrid domaćin sastanka na vrlo visokom nivou.

On je istakao da je dijalog jedinstvena prilika za konsolidaciju u regionu i za evropsku integraciju obe strane.

- Otvoren je dijalog na kojem se rašavaju pitanja iz različitih aspekata, koji su od ogromne važnosti za regionalnu stabilnost, održavanje mira koji vodi do prospariteta, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za čitav region - poručio je Kovačevski.

On je istakao da je značajno što SAD pružaju kontinuiranu podršku dijalogu pod okriljem EU. 

12:00 U toku sastanak Kurtija sa Boreljom i Lajčakom

Nakon razgovora sa predsednikom Srbije, oko podneva u Ohridu je počeo sastanak Kurtija, Borelja i Lajčaka.

Nakon toga, predviđen je trilateralni sastanak.

11:45 Eskobar: Ovaj sastanak istorijska prilika

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, koji takođe boravi u Ohridu kao posmatrač, rekao je da je sastanak Vučića i Kurtija istorijska prilika.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
 

- Ovo je zaista prilika da se odmakne daleko od događaja iz 90-ih i daleko od događaja iz 1999. i krene u 21. vek - rekao je Eskobar u intervjuu za "Radio Slobodna Evropa", dodavši da je najveće očekivanje ima od finalizacija implementacije aneksa sporazuma o normalizaciji.

11.25 Stoltenberg: Budite konstruktivni

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da su pregovori između Beograda i Prištine važni, uz apel na Vučića i Kurtija da budu konstruktivni u dijalogu.

 

 

10:40 Počeo sastanak Vučića, Borelja i Lajčaka

U Ohridu je u toku sastanak predsednika Srbije sa predstavnicima EU, Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka.

Armin Lašet; Profimedia
 

10:32 Kurti: Ozbiljan dijalog treba da rezultira dogovorom

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas, uoči razgovora sa predstavnicima EU, da će u Ohridu biti razgovora o planu implementacije sporazuma "jer nema gotovog teksta".

Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Sve dok nema gotovog teksta, ne može biti zaključenja razgovora, a dok nema zaključenja razgovora, ne može biti ni dogovora. Ovde sam za principijelan, otvoren, ozbiljan dijalog koji treba da rezultira dogovorom, a dogovor znači konačan i usaglašen tekst. Nisam došao na razgovore o razgovorima, već na razgovore o sporazumima - rekao je Kurti, preneo je "Reporteri".

Kurti je, pre sastanka sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, istakao da je, osim što je optimista, došao "sa dobrom namerom i voljom".

10:30 Oglasio se Borelj

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj razgovarao je sinoć sa Entonijem Blinkenom o razvoju situacije u vezi sa dijalogom.

 

 

Borelj i Blinken su se saglasili da je ovo pravi trenutak da se naprave značajni koraci napred "u interesu evrointegracija", a Borelj se u vezi s tim oglasio jutros na Tviteru.

10:10 Vučić se sastao sa premijerom Kovačevskim

- Zahvalio sam se prijatelju Dimitru na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga - poručio je predsednik Srbije.

Pre ovog sastanka, Kovačevski je razgovarao i sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. 

Na pitanje novinara u prolasku da li je optimističan povodom današnjeg sastanka, kratko odgovorio da jeste.

Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski
 

Prema najavi, oko 10.15 sati, trebalo bi da počnu odvojeni sastanci Borelja i Lajčaka sa Vučićem i Kurtijem, a nakon njih i trilateralni susret.

U Ohridu su jake snage bezbednosti, pripadnici vojske i policije obezbeđuju vilu i područje oko nje.

Govoreći o očekivanjima uoči sastanka na Ohridu, predsednik Srbije je prethodnih dana rekao da "neće biti nikakav sudbonosni dan" jer iako se neki nadaju, neće potpisati ništa, naročito ne tajno, kao i da će sve biti transparentno kao i do sada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike