Vučić: "ZSO je strašno važna, jasno sam rekao da ono što je potpisano mora da bude ispunjeno"

16.03.2023

21:29

0

Rekao je da je ozbiljno razgovarao sa Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom o ZSO, koja je za nas strašno važna

Vučić: "ZSO je strašno važna, jasno sam rekao da ono što je potpisano mora da bude ispunjeno"
Copyright Printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u razgovorima sa međunarodnim predstavnicima jasno rekao da ono što je potpisano mora da bude ispunjeno, kao i da je ZSO strašno važna za Srbe na KiM.

Vučić je, na pitanje novinara da li mu je Miroslav Lajčak predstavio oko 15 modela evropske samouprave, koji bi mogli da se povežu sa ZSO, koje je predstavio u Prištini, rekao da je sa Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom ozbiljno razgovarao o ZSO, koja je za nas strašno važna stvar.

- ZSO će da poveže srpske sredine ili 97 odsto srpskih sredina u jednu jedinstvenu celinu. Da, ostaće neke isturene enklave, ali uvezaće nam sve od Sirinićke župe preko više opština kosovskog pomoravlja, do Novog brda, uključujući i Ranilug i Parteš i Klokot i Novo brdo, sve do Gračanice, i naravno sve četiri severnokosovske opštine - istakao je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić
 

Naglasio je da su nadležnosti ZSO propisane principima o ZSO na osnovu jednog od četiri dokumenta koji je potpisao 2015. on i Mustafa.

- To je važan dokument za nas, strašno važan, zato što se u njemu jasno govori da Republika Srbija, ne samo druge zemlje, već Republika Srbija ima pravo da finansira nadležnosti koje su tu propisane i tu su i zdravstvo i školstvo, ruralni i urbani razvoj, prostorno planiranje, ekonomski razvoj, pa kulturne i sve ostale stvari. Kada to imate, onda imate mnogo veću sigurnost za naše ljude, i ta zajednica ima svoje organe, od predsednika, skupštine, saveta i svega drugog.

Vučić je rekao da onda niko ne može da nam ukine platni promet da ne mozemo da isplatimo plate nastavnicima, lekarima, kad nasiljem padne napamet da rade ono što hoće.

- I to je trebalo da ispune još pre 10 godina. I jasno sam rekao da ono što je potpisano, mora da bude ispunjeno, i to je to - naglasio je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike