Odalović: ZSO će omogućiti direktan kontakt sa vlastima u Prištini

12.03.2023

18:10

0

Ističe da je vodilja cele priče bila još ranije da Srbi izađu na izbore i osvoje lokalnu vlast tamo gde žive po kosovskim zakonima

Odalović: ZSO će omogućiti direktan kontakt sa vlastima u Prištini
Veljko Odalović - Copyright B.P./ATAImages

Predsednik Komsije za nestala lica Veljko Odalović kaže da Zajednica Sprskih opština (ZSO) treba da obuhvata već postojećih 10 opština u kojima žive Srbi i da omogući direktan kontakt sa vlastima u Prištini.

Odalović je rekao za Tanjug da ga iznenađuje što se sve više stranaka i pojednica javlja da komentariše formiranje ZSO.

Ističe da je to proces koji traje i da to nije ništa novo, da je deo Briselskog sporazuma koji je potpisan još pre 10 godina, a kojem je prethodilo još desetak posebnih sporazuma.

Tanjug/Rade Prelić
Veljko Odalović

- Ukoliko se vratimo doći ćemo do Rezolucije 1244 u kojoj je u suštini zapisano da se mora obezbediti suštinska autonomija narodu koji živi na Kosovu, ali se suverenitet i teritorijalni integritet tada Savezne Republike Jugoslavije ne dovodi u pitanje - kaže Odalović, komentarišući šta je sve prethodilo ZSO i na šta se ona odnosi.

- ZSO je deo Briselskog sporazuma, to je prvi sporazum o principima normalizacije odnosa i ZSO je bila suština tog sporazuma, da se pomognu neke teme koje su tada identifikovane - kaže Odalović.

- Ahtisari je svojim planom, koji je temelj ustava samoproglasane Kosovske drzave definisao jasno i tada su popisane opštine koje treba formirati, a formirano je šest opština i uz postojećih četiri, podigao se na 10 opština - kaže Odalović.

On objašnjava da je ZSO zapravo nešto što obuhvata tih 10 opština, jer nije slučajno zapisano i nije Zakon o teritorijalno organizaciji samoproglašene države koji je formirao te opštine i uzuzeo albanska sela iz tih opština i ostavio da bude srpska većina.

Ističe da je vodilja cele priče bila još ranije da Srbi izađu na izbore i osvoje lokalnu vlast tamo gde žive po kosovskim zakonima, pre svega na severu.

- ZSO je trebalo da funckcioniše da Srbi koji su bili u policijskim službama uđu u kosovsku policijsku službu i da službu obavljaju u srpskim sredinama, da brinu o javnom redu i miru i bezbednosti - kaže Odalović odgovarajući na pitanje prisustva sprske policije u kosovskoj vlasti.

Odalović dodaje da ZSO treba da vežemo za dokument koji treba da potpišu obe strane i Beograd i Priština, jer Beograd nema problema sa svojim obavezama i zato je otpor Aljbina Kurtija i svih oko njega veći.

ZSO će omogućiti da kroz nju Srbi ispune neka kolektivna prava i da taj dokument donosi novi kvalitet u oblastima kojima se mora postići sporazum, naravno gde će takođe biti crvenih linija.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike