Nedelja usred srede: Borba za Srbiju na više frontova

15.03.2023

19:49

0

Pregled dešavanja u zemlji u nedelji iza nas

Nedelja usred srede: Borba za Srbiju na više frontova
nedelja usred srede, ilustracija - Copyright Tanjug

Uzavrela geopolitička situacija u svetu, neminovno utiče i na Srbiju. Predsednik Srbije ističe, ipak, da će država učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, da će braniti naše interese i boriti se za nove investicije.

Tako je predsednik Vučić protekle nedelje prisustvovao obeležavanju početka radova na izgradnji industrijskog parka u Dobanovcima, u čiju gradnju investira panevropska kompanija VGP. Ova investicija, bez sumnje, našu zemlju će učiniti konkurentnom u regionu.  

Takođe, obavio je razgovore sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, kao i izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom pred nastupajući nastavak dijaloga Beograda i Prištine u subotu u Ohridu.

Kako bi u borbu za Srbiju i njenu budućnost uključio što više snaga u zemlji, pokrenuo je i Narodni pokret za Srbiju, sa kojim će obići sve delove zemlje, a protekle nedelje krenuo je iz Pčinjskog okruga.

Strane investicije

Prilikom obeležavanja početka radova i simboličnog polaganja kamena temeljca u Dobanovcima, Vučić je istakao da veruje da će Srbija ponovo biti prva po privlačenju stranih investicija, a iskoristio je i priliku da javno pozove kompaniju VGP da razmisli o ulaganjima i na jugu Srbije.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
Predsednik Vučić je kompaniju VGP, koja gradi centar u Dobanovcima, pozvao da razmisli o ulaganjima na jugu Srbije

 

- Verujemo da možemo da izgradimo snažniju, ekonomski moćniju Srbiju. Za mene je važno što je VGP došao u Srbiju, a važno je i što smo dobili pohvalu da je naša administracija radila bolje i brže nego neke evropske. Za nas je značajno i što ste okrenuti zelenoj tehnologiji, jer vi dodatno utičete na stvaranje poslovnog okruženja, zato vas molim da sa jednakom strašću volite Srbiju i da još češće posećujete Srbiju, a pre svega jug Srbije koji je prelep. Radimo sa evropskim partnerima železničke pruge, a od 2027. prugom Beograd - Niš vozovi će se kretati trostruko brže nego danas. Vi ne uzimate nikakve subvencije i podsticajna sredstva, ali ako budete hteli da idete u Niš ili Leskovac, spremni smo da pomognemo - istakao je predsednik tom prilikom.

Pokret za Srbiju

Predsednik Srbije najavio je formiranje Narodnog pokreta za Srbiju, koji bi trebalo da ujedini političke stranke, intelektualce i građane oko samo jedne ideje.

- Zašto želim da idem u formiranje velikog narodnog pokreta koji bi bio nadstranački? Pred nama je u naredne dve godine najteži politički period, nadam se ne ekonomski, i potrebno je postići jedinstvo - objasnio je predsednik Srbije, i najavio da će u narednim mesecima obići svih 25 okruga.

 

 

Prošle nedelje Vučić je obišao Pčinjski okrug, gde je u razgovoru s meštanima Mrtvice, Kunova, Vranja, Bujanovca i Trgovišta imao prilike da čuje na kojim poljima je potrebno raditi, a najavio je hitna rešenja i nove investicije za ovaj kraj.

Dijaloga bez ZSO nema

Mada punih 10 godina, od potpisivanja Briselskog sporazuma, Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština, nakon teških i upornih razgovora predsednika Srbije sa svim međunarodnim predstavnicima uključenim u rešavanje pitanja dijaloga, EU i SAD, glasnije nego ikada pre, insistiraju da Priština tu obavezu mora da ispuni, te da nema primene novih sporazuma dok ta stara obaveza ne bude ispunjena. 

Dijalog se nastavlja u subotu 18. marta u Ohridu, a izaslanici EU i SAD, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, nedvosmisleno poručuju - ZSO mora biti formirana, inače nema dogovora. Predsednik Vučić najavio je da će se sutra obratiti javnosti pred odlazak u Ohrid.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike