Miščević: Pozitivne ocene iz EU za spremnost Srbije na dijalog, u maju bi moglo da usledi i otvaranje novih klastera

06.03.2023

13:24

0

Miščević očekuje pohvalu i pozitivan stav na predstojećem Samitu EU u martu

Miščević: Pozitivne ocene iz EU za spremnost Srbije na dijalog, u maju bi moglo da usledi i otvaranje novih klastera
ministarka Tanja Miščević - Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da se konstruktivan stav Srbije u procesu dijaloga i spremnost da se razgovara o francusko-nemačkom, a sada već evropskom predlogu za rešenje pitanja tzv. Kosova, u celoj Evropskoj uniji pozitivno ocenjuje.

Miščević, koja je krajem prošle sedmice učestvovala na konferenciji "Srbija: evropska budućnost" u Parizu, za "Novosti" je rekla da je razgovarala sa francuskom državnom sekretarkom za Evropu Lorans Bon, savetnicom predsednika Emanuela Makrona, Izabel Dimon, a kako je kazala posetila je i Skupštinu i Senat.

Navela je da su napredak u dijalogu i usklađivanje sa spoljnom politikom od suštinskog značaja za dalji napredak Srbije na putu evro-integracija. 

"Dobri pokazatelji da smo na istom putu sa EU su glasanje u Generalnoj skupštini UN, humanitarna pomoć za energetski sistem Ukrajine, svaka vrsta podrške koju dajemo njenom teritorijalnom integritetu. Uvođenje viza za šest zemalja u borbi protiv ilegalnih migracija, u EU ocenjuju kao veoma važne elemente dobre saradnje Srbije", kazala je Miščević.

Kako je navela, iskoristila je priliku da sagovornicima i evropskoj javnosti skrene pažnju zbog čega Srbija nije uvela sankcije Rusiji. 

"Pokušali smo da objasnimo da postoje i ekonomski i politički i emotivni razlozi države i njenih građana, koji su 10 godina bili pod sankcijama i vrlo dobro znaju kako je to. Za nas je važno da stalno iznosimo argumentaciju za naše odluke", kazala je ministarka za EU integracije. 

Miščević očekuje pohvalu i pozitivan stav na predstojećem Samitu EU u martu. 

"Moramo da imamo i ocenu napretka u vladavini prava, u polugodišnjem izveštaju Evropske komisije u maju. Očekujem da se u njemu konstatuje sve ono što je urađeno u reformi pravosuđa i sprovođenju medijske strategije, radu u  borbi protiv korupije, unapređenju manjinskih prava", istakla je ona. 

Kaže da bi u maju moglo da usledi i otvaranje novih klastera. 

"Spremni smo. Radimo na svim ostalim poljima koja nisu otvorena. O tome odlučuje EU, a nama je najvažnije da pripremimo Srbiju da što bolje bude usklađena sa evropskim standardima", zaključila je Miščević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike