“Vučić jasno rekao da ne pristaje na priznanje tzv. Kosova ni na članstvo u UN”: Petković o pregovorima u Briselu

03.03.2023

09:39

0

U Briselu smo 27. februara imali teške razgovore. Ja sam svedok kako se Aleksandar Vučić borio i svakog dana ali i u Briselu, rekao je Petković

“Vučić jasno rekao da ne pristaje na priznanje tzv. Kosova ni na članstvo u UN”: Petković o pregovorima u Briselu
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno stavio do znanja u Skupštini Srbije, tokom i posle pregovora u Briselu 27. februara, kao i  da Srbija ne pristaje na priznanje tzv. Kosova, ni na članstvo u UN.

- U Briselu smo 27. februara imali teške razgovore. Ja sam svedok kako se Aleksandar Vučić borio i svakog dana ali i u Briselu - rekao je Petković za  TV Pink.

24sedam/Katarina Mihajlović
Petar Petković

Petković je dodao da je deo srpske opozicije posle briselskih razgovora izneo "čiste laži" da je to što se desilo na sastanku "veleizdaja".

- Mogli ste da vidite da ništa nije potpisano i da smo jasno rekli  da ćemo nastaviti da razgovaramo. Vučić je rekao i u Skupštini i u Briselu i u razgovorima sa (Olafom) Šolcom i (Emanuelom) Makronom našu poziciju i stav da ne pristajemo ni na 'de jure' ni 'de fakto' nikakvo priznanje i da nećemo pristati na članstvo Kosova u UN - rekao je Petković.

On je naglasio da je Vučić to jasno rekao i pre i nakon Briselskih pregovora.

- Umesto da smo čuli da se opozicija izvini, oni koji su učinili sve da na tacni predamo KiM, oni su nastavili da obmanjuju, da nastavljaju pritiske - rekao je Petković.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo
Aleksandar Vučić na pregovorima u Briselu

Naglasio je i da je nakon sastanka u Briselu, 27. februara, premijer privremenih prištinskih institucija izjavio da je hteo da potpiše i da je rekao da Vučić nije želeo.

- Pre svega on to govori kako bi izbegao obavezu formiranja Zajednice srpskih opština. Priština već deset godina odbija da formira ZSO koja predstavlja branu opstanka srpskog naroda na KiM - naglasio je Petković.

Dodao je da Kurti i nakon briselskog dijaloga nastavlja da ponavlja da ZSO nije prošla sud ni njegove vlade ni ustavnog suda u Prištini, jer će, kako tvrdi, to urušiti tzv. nezavisno Kosovo.

- A sve to možete da čujete od dela (srpske) opozicije, koja za ZSO priča da je prevara, šarena laža. A to je ista retorika koju ima Kurti i oni imaju isti cilj, da napadnu Aleksandra Vučića i otežaju dijalog, kako ZSO ne bi bila formirana. Pa da je ZSO loša da li bi se Kurti i prethodne Vlade u Prištini opirale da ne formiraju ZSO - upitao je Petković.

Dodaje da ZSO ne obuhvata samo četiri opštine na severu južne srpske pokrajine, već obuhvata i šest opština južno od Ibra. 

- To su važne stvari koje treba da znamo. To se odnosi na celokupni srpski narod koji živi na KiM. Da oni mogu normalno da žive, imaju primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Da se ekonomski razvijaju. Da imamo nadležnosti u obrazovanju kao i mnoge druge stvari koje predviđa ZSO. Zbog toga se Priština protivi ZSO - rekao je Petković 

Petković je istakao da prilikom pisanja evropskog plana koji su usvojile sve države članice EU, Beograd nije bio konsultovan.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo
Aleksandar Vučić na pregovorima u Briselu

- Ništa nas nisu pitali oko tog plana. Nismo učestvovali u razgovorima oko kreiranja tog dokumenta. Došli su sa njim po principu uzmi ili ostavi. I oni žele na način koji njima odgovara da reše kosovsko pitanje - ocenio je Petković i dodao da je Vučić jasno rekao da ne želi da pregovara o učlanjenju u UN, o nezavisnosti već da želi da pregovara o onome što može da bude  implementirano, ali je, kako je istakao, svakog dana suočen sa pritiscima i međunarodne zajednice i opozicije.

Naglasio je da su do 2012. godine dogovorene mnoge stvari koje su otežale poziciju Beograda u pregovorima, poput "granice između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku".

- Naše je šta ćemo prihvatiti iz plana. Dajte da naš narod normalno živi. Da omogućimo korišćenje tablica, i ekonomski razvoj. Ali imate i deo opozicije koji ne želi ništa već kaže mi želimo u mirnu reintegraciju, a ne znaju šta je i kako je postići - istakao je Petković.

Dodao je da je za Beograd i Vučića važna i mapa puta.

- Interesuje nas i mapa puta. Zato predsednik  želi da vidi kako će izgledati plan implementacije - rekao je Petković i ocenio da  "dok traje mandat Aleksandra Vučića on će se boriti za Srbiju i za Kosovo i Metohiju".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike