Poverenica Janković osudila grafite mržnje u Novom Pazaru

02.03.2023

12:29

0

Autor: I.K.

Janković je upozorila da je ispisivanje poruka koje podstiču versku mržnju i nasilje zakonom zabranjeno, a u multinacionalnim sredinama naročito štetno

Poverenica Janković osudila grafite mržnje u Novom Pazaru
poverenica Brankica Janković - Copyright Amir Hamzagic/ATAImages

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je danas osudila ispisivanje grafita mržnje prema građanima pravoslavne veroispovesti na zidu osnovne škole u Novom Pazaru, saopštila je kancelarija poverenice. 

Na potpornom zidu ograde Osnovne škole "Meša Selimović" u blizini Petrove crkve u Novom Pazaru juče su nepoznate osobe ispisale grafit "ubij, iznačparaj, zakolji da nijedan pravoslavac ne postoji", koji je ubrzo prekrečen.

RTS printscreen
Grafiti mržnje ubro su prekrečeni

 

Ovim povodom Janković  je upozorila da je ispisivanje poruka koje podstiču versku mržnju i nasilje zakonom zabranjeno, a u multinacionalnim sredinama naročito štetno, s obzirom da su to mesta koja treba da oslikavaju bogatstvo različitosti i neguju vrednosti zajedničkog života građana svih nacionalnosti i veroispovesti.

Kako je navedeno u saopštenju poverenica je pohvalila brzu reakciju jer je grafit sa govorom mržnje uklonjen u najkraćem roku i izrazila očekivanje da počinioci budu otkriveni i procesuirani, kako bi se poslala jasna poruka da nema mesta vandalizmu i inspirisanju mržnje prema bilo kome. 

RTS printscreen
Petrova crkva u čijoj blizini su ispisani grafiti mržnje

 

"Veoma je značajno što je ispisivanje grafita naišlo na osudu u javnosti, zbog toga što se mora kontinuirano ukazivati da pozivi na nasilje i ekstremizam nisu dozvoljeni u našem društvu", istakla je Janković, preneto je u saopštenju.

Direktor škole Zoran Mutavdžić rekao je za RTS da je u to vreme bio službeno odsutan i da je taj deo ograde nepristupačan kamerama.

Policija radi na rasvetljavanju tog slučaja. Ispisivanje grafita osudili su brojni građani, nevladine organizacije, udruženja, SDP i pozvali nadležne da reaguju i počinioce adekvatno kazne.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike