Eskobar: ZSO odmah da se sprovede, taj predlog ne podrazumeva priznanje već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

28.02.2023

16:28

0

Formiranje ZSO je pravna obaveza koja mora da se sprovede - istakao je Eskobar

Eskobar: ZSO odmah da se sprovede, taj predlog ne podrazumeva priznanje već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine
Gabrijel Eskobar - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da bi Zajednica srpskih opština trebalo odmah da se sprovede, kako je i dogovoreno, kao i da evropski predlog ne znači međusobno priznanje već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

On je u audio intervjuu iz Brisela rekao da evropski predlog nije o međusobnom priznanju, već o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Bitno je da odnosi u regionu budu zdravi i da se izbegnu dešavanja iz 90-ih i u skladu sa tim sve zemlje regiona bi trebalo da se međusobno priznaju i imaju pozitivne odnose.

Tanjug/Sava Radovanović
Gabrijel Eskobar 

- Formiranje ZSO je pravna obaveza koja mora da se sprovede. Zaključak Evropskog saveta je da mora da se to obavi i to je deo i američke politike. Očekujemo da bude formirana i da se sve dogovoreno sprovede. Obe strane moraju da pronađu kanale za saradnju i očekujemo da se formira - rekao je Eskobar na zahtev novinara da protumači šta je mislio time da ako Priština ne formira ZSO to će uraditi SAD.

Kako je rekao, kada govorite o ZSO misli se na opštine gde su Srbi većina i o određenom nivou samoupravljanja koji se neće mešati sa ustavnim poretkom i pravnim kosovskim strukturama.

- Želeli bismo da se te zajednice udruže i rade zajedno na pronalaženju ekonomskih rešenja u korist srpskih zajednica. Ništa nije zastrašujuće u tome - naveo je Eskobar. 

Kako je rekao, ono o čemu su se obe strane dogovorile juče postavlja uslove za uspostavljanje normalizacije.

- Iskreno, postoje prepreke, ali se nadam da će se pronaći mehanizam da se sve to implementira, a to uključuje i ZSO, ali i neslaganja poput registarskih tablica, ličnih karata i drugih stvari. Tako da su naša očekivanja da ne želimo da koristimo 'štap i šargarepu' kako bismo ih ohrabrili da krenemo dalje. Cilj je da dve strane imaju miran i predvidiv odnos, ali to otvara sve više vrata za obe strane i integraciju u EU i transatlantske strukture. Nadamo se da će strane ispuniti svoje obaveze - rekao je Eskobar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike