Simić: Vučić će u Briselu snažno insistirati na ZSO

24.02.2023

09:21

0

Nakon 10 godina zaista su mala verovanja da će EU na ovakav način, sa nekim amblivalentnim saopštenjima, anemičnim izjavama uspeti da Kurtija privoli da potpiše, rekao je Simić

Simić: Vučić će u Briselu snažno insistirati na ZSO
Igor Simić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da veruje da će Zajednica srpskih opština biti tema razgovora u Briselu u ponedeljak, jer će za stolom biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je za RTS rekao da će Vučić to snažno braniti i insistirati na tome kao obavezi koju je Priština prihvatila.

Tanjug printscreen
 

Ističe da su verovali da će EU koja je garant tog sporazuma učiniti sve da se ono što je potpisano sprovede.

- Nakon 10 godina zaista su mala verovanja da će EU na ovakav način, sa nekim amblivalentnim saopštenjima, anemičnim izjavama uspeti da Kurtija privoli da potpiše - rekao je Simić i dodao da premijer privremenih institucija sada i u prisustvu predstavnika EU govori da neće formirati ZSO.

Na pitanje zašto Kurti uopšte ide u Brisel i ko je taj ko može da izvrši pritisak na njega da formira ZSO, Simić kaže da je činjenica da se bez zapadnih centara moći ništa ne dešava na Kosovu i Metohiji.

- Tu pre svega mislim na SAD, zemlje Kvinte – to su oni i koji su stvarali nezavisno Kosovo, to su oni koji i danas odlučuju o svim tim stvarima. Tako da Kurtijevo ne, nije samo Kurtijevo ne, iza toga stoji snažna podrška i zato je pregovarački prostor našeg pregovaračkog tima izuzetno sužen i težak - navodi Simić.

Printscreen/ Pink
 

Naglašava da borba mora da se nastavi pravnim i političkim sredstvima i da se kroz dijalog rešavaju sva otvorena politička pitanja.

Govoreći o tome ko su zemlje koje i dalje podržavaju Kurtija da odbija formiranje ZSO, Simić kaže da su to pojedine zemlje članice Kvinte.

Kada je reč o Vašingtonu, kaže da u razgovoru sa njihovim predstavnicima veoma često i pored razlika u stavovima, nailaze na određenu dozu razumevanja za probleme Srba na KiM.
Simić ističe i da Srbi na Kosovu i Metohiji žive u nikad težim uslovima lične, imovinske i pravne nesigurnosti. 

- Žive u uslovima lične, imovinske i pravne nesigurnosti, u uslovima kada Aljbin Kurti koristi institucije za sprovođenje institucionalnog nasilja sa ciljem proterivanja Srba sa Kosova i Metohije, a to u prevodu znači ako nema Srba na KiM, onda čemu pregovori - rekao je Simić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike