Kurti tvrdi da evropski predlog sadrži de fakto priznanje

23.02.2023

12:05

0

Autor: I.K.

Kurti je kazao da zbog poverljivosti dokument nije doneo u skupštinu, ali da su ga lideri opozicionih stranaka prihvatili

Kurti tvrdi da evropski predlog sadrži de fakto priznanje
Aljbin Kurti - Copyright Profimedia

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je danas da su saveznici KiM napravili evropski predlog za KiM kao paket koji će unaprediti članstvo Prištine u međunarodnom sistemu, a koji sadrži de facto priznanje i to na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija.

"Sporazum sadrži međusobno de fakto priznanje. Za Srpsku pravoslavnu crkvu, kao što sam rekao, predlog sporazuma sadrži tačku o formalizaciji statusa Srpske pravoslavne crkve kao posebne verske zajednice u zakonodavstvu tzv. Republike Kosovo", rekao je Kurti poslanicima.

On je kazao da ga zbog poverljivosti nije doneo u skupštinu tzv.Kosova, ali da su ga lideri opozicionih stranaka prihvatili, prenosi Reporteri.

Kako je rekao, predlog nije proizvod pregovora i nastao je nakon sastanka 18. avgusta prošle godine.

"Tekstualni sadržaj podelio sam sa liderima opozicionih stranaka, ali ne u skupštini, iako vjerujem da nakon više meseci gotovo ništa nije nepoznato iz tog predloga, koji predstavlja dobru osnovu za dalje rasprave koje počinju sledeći mesec", rekao je Kurti. 

Podsetimo, u ponedeljak 27. februara u Briselu će biti nastavljen dijalog između Beograda i Prištine uz posredstvo Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka. Prema najavi, prvo će biti održani pojedinačni sastanci sa Vučićem i Kurtijem, a potom bi trebalo da usledi zajednički sastanak. Predsednik Vučić insistira na tome da se ne može dalje ići u razgovore bze formiranja Zajednice srpskih opština, dok Kurti uporno odbija da ispuni ovu obavezu preuzetu još Briselskim sporazumom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike