Dogovori moraju da se poštuju: Slovenija podržava formiranje ZSO

10.02.2023

10:09

0

Autor: I.K.

Aplikacija tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope nije ove nedelje bila tema sednice Komiteta ministara

Dogovori moraju da se poštuju: Slovenija podržava formiranje ZSO
Jarinje, protesti Srba - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Slovenije saopštilo je danas da je slovenački stav o formiranju Zajednice srpskih opština na severu Kosova jasan, a to je da dogovori i obaveze moraju da se poštuju.

To je rečeno Tanjugu na pitanje da li je tačno da su SAD i tri članice EU zatražile od više zemalja članica Saveta Evrope da se pitanje učlanjenja tzv. Kosova u tu organizaciju ne stavlja na dnevni red komiteta ministara Saveta Evrope dok Priština ne pokaže konstruktivnost po pitanju ZSO.

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Slovenije ne može da komentariše navodnu diplomatsku prepisku", navedeno je u odgovoru Tanjugu.

Podsetimo, aplikacija tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope nije ove nedelje bila tema sednice Komiteta ministara.

Prethodno su ministarstva spoljnih poslova pojedinih zemalja Evrope, koje su članice Saveta Evrope, dobila notu od ambasada Sjedinjenih Američkih Država u kojoj se kaže da Vašington smatra da pitanje ulaska Kosova u članstvo Saveta Evrope ne treba stavljati na dnevni red komiteta ministara Saveta Evrope, sve dok "Kosovo ne usvoji konstruktivniji stav o Zajednici srpskih opština, čime bi se otvorio put za predlog osnovnog sporazuma Beograda i Prištine".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike