Rampa Kosovu u Savetu Evrope: SAD traže da se članstvo ne razmatra dok Priština ne promeni pristup pitanju ZSO

31.01.2023

14:08

0

Autor: 24sedam

Stav Sjedinjenih Država je usaglašen sa Italijom, Francuskom i Nemačkom

Rampa Kosovu u Savetu Evrope: SAD traže da se članstvo ne razmatra dok Priština ne promeni pristup pitanju ZSO
Savet Evrope - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

Ministarstva spoljnih poslova pojedinih zemalja Evrope, koje su članice Saveta Evrope, dobila su notu od ambasada Sjedinjenih Američkih Država u kojoj se kaže da Vašington smatra da pitanje ulaska Kosova u članstvo Saveta Evrope ne treba stavljati na dnevni red komiteta ministara Saveta Evrope, saznaje Euronews Srbija iz diplomatskih izvora u Evropi.

Prema tim saznanjima, SAD traže da se pitanje ulaska Kosova u članstvo Saveta Evrope ne stavlja na dnevni red sve dok "Kosovo ne usvoji konstruktivniji stav o Zajednici srpskih opština (ZSO), čime bi se otvorio put za predlog osnovnog sporazuma Beograda i Prištine".

Prema saznanjima Euronews Srbija, ovaj stav Sjedinjenih Država je usaglašen sa Italijom, Francuskom i Nemačkom. 

Podsetimo, tzv. Kosovo je 12. maja prošle godine apliciralo za članstvo u Savetu Evrope. Aplikaciju za članstvo u Savet Evrope najpre razmatra Komitet ministara, a nakon procene situacije konačnu reč daje Parlamentarna skupština.

Za prijem neke zemlje u Savet Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova.

Zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope, podnet maja prošle godine, do sada nije bio tema sastanka Komiteta ministara. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je nedavno da Beograd neće bez borbe dopustiti članstvo Prištine u Savetu Evrope.

Prištinske vlasti, inače, najavile su ambiciozan plan za ovu godinu - podnošenje zahteva za članstvo u Unesku, očekuju prijem u NATO program Partnerstvo za mir, prijem u Savet Evrope, te čekaju odgovor Evropske unije na aplikaciju za članstvo podnetu 15. decembra. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike