Hofbauer: Kosovo jedna u nizu „propalih država“

08.02.2023

09:08

0

Hofbauer je ukazao da je cilj francusko-nemačkog plana vršenje pritiska na Srbiju da prizna Kosovo

Hofbauer: Kosovo jedna u nizu „propalih država“
Hanes Hofbauer - Copyright Profimedia

Deceniju i po nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo se svrstalo u niz „propalih država“, a priznanje Kosova stvorilo je negativni presedan, ocenio je austrijski publicista Hanes Hofbauer.

Hofbauer, koji će početkom marta na Fakultetu političkih nauka u Beogradu predstaviti novo izdanje svoje knjige „Slika neprijatelja, Rusija”, u intervjuu za Kosovo onlajn ukazao je da je cilj francusko-nemačkog plana vršenje pritiska na Srbiju da prizna Kosovo.

Da li su nezavisnost Kosova i agresija na Srbiju promenile svet i da li je time stvoren presedan koji je sada doveo i do rata u Ukrajini?

Priznanje nezavisnosti Kosova od strane niza država, među kojima i većine članica EU, stvorilo je, bez sumnje, međunarodni presedan sa negativnim posledicama po situaciju u svetu. Tako je Moskva, na primer, po pitanju priznanja gruzijskih provincija Abhazije i Južne Osetije ukazala na primer Kosova. Tada je jedan američki general, tokom diskusije u bečkoj Vojnoj akademiji, na pitanje zašto su SAD podržale antisrpske secesioniste na Kosovu, a ne i antigruzijske snage u Južnoj Osetiji, rekao da su „jedni bili borci za slobodu, a drugi teroristi“.

I zapadno ophođenje prema rusko orijentisanim težnjama osamostaljenja u Donbasu pokazuje da se radi o geopolitičkim interesima - kada se jednom podrže ustanici, a drugi put se vodi borba protiv njih. Transatlanstki savez gleda na Rusiju i Srbiju kao na opasnost po svoje interese, zbog čega se svi opozicioni pokreti u tim zemljama prikazuju pozitivno, sa ciljem slabljenja Rusije i Srbije.

Da li još uvek važe međunarodni pravo i Povelja Ujedinjenih nacija?

Zvanično važe i dalje, ali kao što se vidi iz ophođenja prema Kosovu ili obe Donbas republike, međunarodna zajednica predvođena SAD se ne pridržava rezolucija Ujedinjenih nacija. Tako Rezolucija UN 1244 govori o „teritorijalnoj celovitosti Jugoslavije“, čime se misli na Kosovo, dok je Rezolucija UN 2202 priznala rezultate sporazuma iz Minska. Od tada je sve više lidera zemalja NATO izjavilo da u tom dokumentu sadržana federalizacija Ukrajine ne treba da se shvati ozbiljno, već da je Minsk 2 posmatran samo kao nešto čime se dobilo na vremenu u cilju izgradnje ukrajinske vojske. Time su UN postale samo „papirni tigar“.

Da li je 15 godina posle proglašene nezavisnosti, Kosovo stvarno nezavisna država?

Za neke da, za druge ne. Kuriozitet je da čak i unutar Evropske unije, pet država ne priznaje Kosovo. Rekao bih da se Kosovo svrstalo na listu ”propalih država”, zajedno sa Abhazijom, Južnom Osetijom, Pridnjestrovljem i Ukrajinom. Koliko dugo može da traje to stanje željene, ali nerealizovane državnosti, pokazuje primer Kipra, gde imamo takvo stanje od 1974. godine.

Nemačka i Francuska sada vrše pritisak za rešenje kosovskog pitanja. Da li taj predlog, koji je EU preuzela kao svoj, ima potencijal da reši spor?

Cilj francusko-nemačkog plana je vršenje pritiska na Srbiju da prizna Kosovo. Činjenica da je samo u delovima poznat javnosti ne čini ga ozbiljnijim. U izjavama predstavnika EU se uvek govori o transparentnosti, a kada je važno, onda se sakrivaju iza visokih zidina ćutanja. Ako Srbija, na primer, kao što piše, treba da bude naterana da ne postavlja Kosovu prepreke na putu ka članstvo u međunarodnim organizacijama, to je indirektno priznanje. Da li to Srbija želi, o tome se trenutno vode rasprave, i to ne samo u parlamentu. Trajno rešenje čini i se nije lako ostvarivo, sa takvom tajnom diplomatijom iza kulisa.

Da li bi članstvo Kosova u NATO samo dalje otežalo situaciju?

Jasno je da je širenje NATO-a gde god, pa tako pre svega na Kosovo, loše po zemlju i građane. Podsetio bih da je u agresiji NATO na Jugoslaviju 24. marta 1999. godine učestvovale su tri tek primljene zemlje Alijanse, koje su u tom trenutku svega 12 dana članice. Mađarska, Poljska i Češka nakon samo dve nedelje članstva u NATO - već su bile u ratu.

Zašto zapadne države, ali i Austrija ne vide brojne etnički motivisane napade na Srbe na Kosovu?

U zapadnim medijima se o tome ne može ništa pročitati. Ljudi ništa ne saznaju o tome, a i brojna srpska zajednica u Austriji nije u stanju da to prenese. Novine, poput bečkog “Standarda”  su javno antisrpske. A politika se ne bavi problemom Kosova.

U Austriji postoje brojni takozvani eksperti za Balkan, kao što su Florijan Biber, Vedran Džihić, ali i političari poput Lukasa Mandla ili novinari koji stalno napadaju i za sve okrivljuju Srbe i Srbiju. Zašto ta jednostranost u Austriji ?   

Zaboravili ste novinarku Adelhajd Velfel iz “Standarda“, koja je jedna od najvernijih antisrpskih izveštača. Austrija je bila i ostala jednostrana. Politički je antisrpski pravac pripremljen već 1987. godine. Tada je socijaldemokratski kancelar predao ministarstvo spoljnih poslova Alojzu Moku. Raniji kancelar Bruno Krajski kritikovao je tu odluku žestoko. Mok je postao vođa antisrpske politike. On je bio taj koji je, na primer, 1992.na sednici KEBS u Berlinu, kada je suspendovano članstvo Jugoslavije, u svom timu imao slovenačkog političara, što je bila dodatna provokacija za Beograd.

Da li se Srbija kažnjava zato što ne želi da se priključi sankcijama protiv Rusije?

Trenutni pritisak na Srbiju je jasno povezan sa stavom po pitanju sankcija Rusiji. Beograd ne želi da učestvuje u ekonomskom ratu sa Rusijom i korak po korak biva pritisnut od Vašingtona i Brisela pretnjama krajem ili zamrzavanjem pristupnih pregovora. Između ostalog, šta Briselska unija znači za ekonomski perifernu državu može se videti na primeru Bugarske. Velika obećanja Evropske komisija su prazna i ne vode u raj. Naprotiv, došlo je do iseljavanja stručne radne snage i mladih. Bugarska je od prijema u članstvo EU izgubila čak 1,1 milion ljudi, skoro dvostruko više nego Srbija, koja ima približan broj stanovnika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike