Glas iz Nemačke ukazuje na Kurtijevo podizanje tenzije: Priština se protivi sporazumu iz 2013. godine!

07.02.2023

20:27

0

Autor: 24sedam

Nemačka poslanica je istakla da nova najava Kurtija da će sprovesti ZSO samo ako usledi priznanje od Beograda predstavlja dalju eskalaciju

Glas iz Nemačke ukazuje na Kurtijevo podizanje tenzije: Priština se protivi sporazumu iz 2013. godine!
Žaklin Nastić - Copyright Profimedia

Žaklin Nastić, šefica frakcije "Levica" (Die Linke), u Odboru za odbranu nemačkog Bundestaga, osvrnula se na dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini.

Ona je istakla da su novi uslovi Aljbina Kurtija za formiranje već ranije dogovorene ZSO samo podizanje eskalacije i odlaganje pregovaračkog procesa sa Srbijom.

- Briselskim sporazumom se Priština između ostalog obavezala na uspostavljanje ZSO. Sporazum koji se sastoji od 15 tačaka predviđa da četiri opštine na severu Kosova, u kojima gotovo isključivo Srbi čine stanovništvo, formiraju zajednicu, kako bi dobili osnovna prava i nadležnosti u vezi policije, pravosuđa, obrazovanja, zdravstva i kulture. Do sada se vlada u Prištini protivi da sprovede sporazum potpisan 2013. godine

Nemačka poslanica je istakla da nova najava Kurtija da će sprovesti ZSO samo ako usledi priznanje od Beograda predstavlja dalju eskalaciju i pokazuje koliko je vlada u Prištini nepouzdan akter u pregovaračkom procesu u vezi nemačko-francuskog plana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike