Predsedniku Vučiću podrška sa svih strana: Region poslao jedinstvenu poruku Beogradu

04.02.2023

17:00

0

"Više nego ikada neophodno nam je jedinstvo i stabilnost, a sve u službi Srbije države i svih Srba ma gde oni žive"

Predsedniku Vučiću podrška sa svih strana: Region poslao jedinstvenu poruku Beogradu
Aleksandar Vučić - Copyright Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, 24sedam/Katarina Mihajlović

Srbi iz regiona - Hrvatske, BiH i Republike Srpske, Severne Makedonije, Crne Gore, Mađarske i Rumunije, pružili su predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije podršku u naporima da sačuvaju mir, stabilnost i ekonomski napredak Srbije, kao i da dođu do rešenja za Kosovo i Metohiju.

Predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković poručio je u ime Srba u toj zemlji da je njihov glas od Đevđelije do Kumanova i Ohrida, vardarske doline i Skoplja bio nedvosmisleni glas podrške predsedniku Vučiću i politici mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja. Ističe da je to bio glas za Srbiju, a ne za njenu destabilizaciju, za jedinstvo srpskog naroda, a protiv svakog razdora i srpskog nejedinstva.

Printscreen/YouTube
 

- Mi iz regiona najbolje znamo šta znači jedinstvo i stabilnost Srbije, nasuprot njenoj destabilizaciji i naučili smo i znamo u čijem je interesu politička i ekonomska destabilizacija Srbije. Svakako ne našem - naveo je Stoilković u izjavi dostavljenoj medijima.

Osim predsedniku, Stoilković je u ime Srba Severne Makedonije pružio podršku i državnim institucijama Srbije, srpskoj vojsci, SPC i njenom patrijarhu. Konferencija krovnih srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Albanije i Crne Gore, sa sedištem u Podgorici pružila je bezrezervnu podršku rukovodstvu Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem i srpskom narodu na KiM da ostanu dosledni u odbrani interesa srpskog naroda i suvereniteta Srbije u skladu sa važećim Ustavom.

Kako su naveli u saopštenju, zasedanje Skupštine Srbije pokazalo je odlučnost i veliku podršku narodnih poslanika naporima rukovodstva i Vlade za iznalaženje najboljeg mogućeg rešenja za izuzetno složene probleme koji se postavljaju pred Srbijom i njenim rukovodstvom.

- Srpski narod u Crnoj Gori jedinstven je u želji za neraskidivom povezanošću sa svojim sunarodnicima u Srbiji i Republici Srpskoj sa kojima nas u ovom trenutku dele veštački postavljene granice između jednog naroda, koje kada su u pitanju jedinstvena kultura, srpska tradicija i očuvanje identiteta ne prihvata - dodaju.

Ukazuju na to da su zahvaljujući brizi Vlade Srbije i predsednika Vučića za Srbe u Crnoj Gori došli bolji dani. Načelnica opštine Drvar Dušica Runić uputila je poruku podrške predsedniku Vučiću za sve napore koje ulaže da sačuva mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji.

Foto: Printscreen/ RTRS vijesti
 

- Mi Srbi u Federaciji BiH, u Krajini, razumemo položaj naše braće na Kosovu i Metohiji. Delimo sličnu sudbinu. Proterivani i stradali, ali smo uvek ostajali i vraćali se na svoja vekovna ognjišta - navela je Runićeva u izjavi dostavljenoj medijima.

Runićeva je istakla da Srbi u Federaciji BiH nisu sami od kada je Aleksandar Vučić predsednik Srbije. I Opština Bosansko Grahovo pružila je punu podršku predsedniku Vučiću na zalaganju i pomoći Srbima u Federaciji BiH, na pomoći koju je do sada uputio Grahovu i na naporima koje čini da u trenutnom stanju međunarodnih odnosa sačuva Srbiju i svoj narod da ostanu samostalni i nezavisni u svom odlučivanju.

Načelnica opštine Istočni Drvar Milka Ivanković podsetila je na to da je Dejtonski sporazum proratnu opštinu Drvar pocepao na tri dela i istakla da su Srbi u Drvaru oslonjeni na Istočni Drvar u Republici Srpskoj i na Srbiju koja sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem na čelu nesebično pomaže Srbe u Federaciji.

- Puna podrška predsedniku u nastojanjima da sačuva mir i stabilnost i ekonomski jaku Srbiju koja će nastaviti pomagati i podržavati Srbe ma gde da žive - navela je Ivanković u pisanoj izjavi za medije.

Podrška za Vučića i Srbiju stigla je i od Zajedničkog veća opština i Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske, a ističu da podršku žele da pruže baš u ovim teškim istorijskim okolnostima u kojima se nalazi Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i celi srpski narod na svojim istorijskim i novim prostorima življenja. Podršku pružaju za očuvanje mira, obezbeđivanje prava i statusa srpskog naroda na KiM, kao i jačanje ekonomskog prosperiteta, međunarodnog položaja i evropske perspektive Srbije.

Foto: Printscreen/ RTS Program za dijasporu - Zvanični kanal
 

Ljubomir Aleksov, predstavnik Srba u Parlamentu Mađarske, poručio je da Srbi u Mađarskoj daju podršku politici koju vodi Aleksandar Vučić jer je to, kako ističe, politika koja zastupa ne samo građane Srbije, nego i svih Srba ma gde oni živeli.

- Pred nama je vreme teškog iskušenja, ali sam ubeđen i verujem da će Aleksandar Vučić velikim iskustvom i mudrim rezonovanjem postupiti u interesu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao što je to i do sada uvek činio - naveo je Aleksov u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima. Savez Srba u Rumuniji izrazio je bezuslovnu podršku predsedniku Vučiću u, kako navode, plemenitoj misija očuvanja srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji.

- Više nego ikada neophodno nam je jedinstvo i stabilnost, a sve u službi Srbije države i svih Srba ma gde oni žive. Postizanjem rešenja koje će garantovati opstanak našeg naroda na KiM, očuvanje mira i stabilnosti, branite najveći nacionalni interes, branite kuću iz koje smo svi potekli - branite naše Kosovo i Metohiju - navedeno je u pismu podrške predsedniku Vučiću koje potpisuje Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike