Albanci morali da priznaju: Vučić i srpska diplomatija su krivi što sve manje država priznaje tzv. državu Kosovo

04.02.2023

10:35

0

Autor: 24sedam

Predsednik Srbije je nedavno saopštio da trenutno 106 država ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova

Albanci morali da priznaju: Vučić i srpska diplomatija su krivi što sve manje država priznaje tzv. državu Kosovo
Copyright AP Photo/Darko Vojinović/Visar Kryeziu

Iako se naša zemlja i državni vrh nalaze pod do sada neviđenim pritiskom povodom nemačko-francuskog plana za Kosovo i Metohiju, očigledno je da srpska diplomatija, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ne samo da ne posustaje u borbi za naše nacionalne interese nego i daje sve vidljivije rezultate.

To su na kraju morali da priznaju i Albanci. Prema rečima analitičara u Prištini, izostanak novih priznanja tzv. države Kosovo vezan je za nedostatke u njihovoj spoljnoj politici i procesu dijaloga, ali i aktivnosti srpkse diplomatije.

24sedam/Goran Sivački
 

Analitičar Mazljum Baraljiu smatra da je Beograd bio neuporedivo aktivniji od Prištine na međunarodnom planu.

- Neke greške u spoljnoj politici su činile i ranije vlade i uzrokovale su, posebno po pitanju dijaloga, koji je počeo kao tehnički i traje već 12 godina, da Srbija to pitanje vrati. Srbija je lobirala dajući milione i pokazujući drugima da ne treba da priznaju Kosovo - rekao je Baraljiu.

Baraljiu dodaje da veliku odgovornost snosi MSP i loše vođenje diplomatije lažne države.

- Naravno, greške naše diplomatije, koja je preko Ministarstva spoljnih poslova i drugih institucija, bila nedostojna stvaranja diplomatske škole i razvoja diplomatije. To su naše greške ne samo u oblasti diplomatije već i na drugim poljima, stoga imamo ove posledice i po pitanju sa Srbijom i sa međunarodnom zajednicom - rekao je Baraljiu.

Tanjug/Zoran Žestić
 

Podsetimo, zahvaljujući naporima predsednika Vučića i srpske diplomatije, do sada je više zemalja povuklo priznanje lažne države Kosovo.

Vučić je nedavno saopštio da trenutno 106 država ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, da ga 84 prizaje dok, kako je kazao, tri države nisu načisto.

Tokom poslednje ofanzive srpske diplomatije čak devet država je povuklo priznanje lažne države: Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija i Maldivi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike