Nedelja usred srede: Oproštajna poseta Zemana Beogradu, Novak Đoković pokorio Australiju, Milanović uzburkao javnost priznanjem o Kosovu

01.02.2023

18:45

0

Pregled dešavanja u zemlji u nedelji iza nas

Nedelja usred srede: Oproštajna poseta Zemana Beogradu, Novak Đoković pokorio Australiju, Milanović uzburkao javnost priznanjem o Kosovu
nedelja usred srede, ilustracija - Copyright AP/Dita Alangkara/Darko Vojinović/HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ

Predsednik Češke Miloš Zeman posetio je Beograd na kraju svog mandata, potvrdivši još jednom veliko prijateljstvo dvaju naroda. Tom prilikom je sa predsednikom Srbije otvorio i obnovljeni Češki dom.

Novak Đoković je osvojio Australijan open spektakularnom igrom na omiljenom terenu, odakle je prošle godine sramno deportovan, vrativši se tako na poziciju koja mu i pripada - prvo mesto na ATP listi.

Zoran Milanović, predsednik Hrvatske, uzburkao je domaću javnost priznanjem da je međunarodna zajednica otela Kosovo Srbiji.

Zeman bio uz Srbe kada su samo hrabri to smeli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Češke Miloš Zeman otvorili su presecanjem vrpce obnovljeni Češki dom u Beogradu. Pre svečanog čina, Vučić i Zeman su u Palati Srbija potpisali deklaraciju o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju Češkog doma u Beogradu. Vučić je istakao da je predsednik Zeman bio uz Srbe onda kada su samo hrabri bili uz nas.

- Bio je jedan od retkih koji je smeo da govori o slobodarskoj tradiciji Srbije i o borbi Srbije za svoj opstanak. Više puta u proteklih 10 godina na najpravedniji način je istakao kroz koje je patnje Srbija prolazila. Uvek se zalagao da Srbija hitno i bez odlaganja pristupi EU - naglasio je Vučić.

 

Zeman se, podsetimo, pre dve godine, kada je Vučić bio u poseti Pragu, izvinio srpskom narodu za bombardovanje 1999. godine, rekavši da je to bila greška. On je i ovom prilikom u Beogradu naglasio da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.

Novak ponovo na tronu

Srpski teniser Novak Đoković počistio je Stefanosa Cicipasa sa 3:0 u finalu Australijan opena i tako stigao do 10. titule u Melburnu. Ušao je u istoriju tenisa, jer pored toga, stigao je do 22. grend slema i ponovo se vratio na prvo mesto na ATP listi.

Stigle su ga i emocije, jer ceo svet još pamti kako je prošle godine sramno deportovan, pa je u zagrljaju porodice i zaplakao. O svemu je vrlo otvoreno pričao na konferenciji za novinare posle odigranog finala.

Tanjug/AP Photo/Aaron Favila)
 

 

- Dolazak u Australiju je nešto što sam želeo, ovde se osećam sjajno i rezultati to pokazuju. Želeo sam da budem ovde i da igram, da osvajam. Zbog prošle godine sam bio mnogo nervozniji, nisam znao kakav će biti prijem kod publike. Na kraju je bilo sjajno iskustvo i u Adelejdu i u Melburnu. Dođi u Australiju, biće sve OK! Ha-ha-ha... Kako sam prošle godine napustio zemlju, nije bilo dobro. Sve u životu prolazi, iz toga izvučeš neke pouke i iz svakog iskustva izađeš jači i motivisaniji. Nije kliše, čovek jednostavno u ovakvim situacijama mora sebe da istrenira. Potpuna posvećenost onome što moraš da uradiš. Ti kreiraš svoju sudbinu i svoju realnost. Trudio sam se da budem u svom filmu i u svom svetu. Nije prijatno, čovek sam od krvi i mesa, takve stvari me dotaknu - iskreno je ispričao Novak, prisećajući se svega što je proživeo. 

Milanović uzburkao duhove

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović podigao je javnost u regionu na noge priznanjem da je međunarodna zajednica otela Kosovo od Srbije.

- Kosovo je oteto od Srbije. To smo uradili mi i međunarodna zajednica - poručio je u Petrinji hrvatski predsednik Zoran Milanović.

Ova izjava Milanovića je očekivano podigla prašinu, a naknadno je pokušao da je ublaži, naglasivši svoju privrženost predstavnicima vlasti u Prištini i tvrdeći da je situacija u Ukrajini trenutak ili početak kraja jedne prividno srpsko-ruske romanse, odnosno da će Rusija kad-tad morati da prizna Kosovo.

Predsednik Srbije, upitan da prokomentariše Milanovićevu izjavu, rekao je da mora pažljivo da je sasluša, te je zapravo nije komentarisao.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike