EU decidirano tvrdi: ZSO se mora formirati bez odlaganja i postavljanja uslova

31.01.2023

12:00

0

Autor: 24sedam

Peter Stano je naveo da je formiranje ZSO zakonska obaveza Kosova

EU decidirano tvrdi: ZSO se mora formirati bez odlaganja i postavljanja uslova
Peter Stano - Copyright Tanjug printscreen

Portparol Evropske unije Peter Stano ponovio je da je stav EU da se svi sporazumi postignuti u dijalogu moraju sprovesti bez odlaganja, uključujući i Zajednicu srpskih opština, prenosi Reporteri.

Stano je tako odgovorio na izjavu premijera Kosova Aljbina Kurtija koji je kazao da međunarodni faktor insistira na primeni Sporazuma o pridruživanju, ali da je nepravedno što je Sporazum o pridruživanju preduslov za početak pregovora Kosova i Srbije u skladu sa francusko-nemačkim planom.

Stano je naveo da je formiranje ZSO zakonska obaveza Kosova.

"Stav EU po ovom pitanju je poznat, svi sporazumi iz dijaloga moraju biti sprovedeni bez daljeg odlaganja i bez ikakvih uslova. To važi i za osnivanje Zajednice, što je zakonska obaveza za Kosovo“, rekao je Stano.

Inače, na zahtev američke ambasade danas se sastaju predstavnici kosovskih institucija i opozicije kako bi raspravljali o Zajednici srpskih opština. Učešće na skupu potvrdili su predstavnici opozicionih partija, predstavnici Predsedništva, kabineta premijera i Skupštine, kao i civilno društvo. Međutim, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije pozvan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike