Hil: Srpska zajednica na Kosovu živi već vekovima, imaju pravo da znaju kakva će njihova budućnost biti!

30.01.2023

19:55

0

Francusko-nemački predlog normalizacije odnosa Beograda i Prištine usvojile su sve države članice Evropske unije, čak i pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova

Hil: Srpska zajednica na Kosovu živi već vekovima, imaju pravo da znaju kakva će njihova budućnost biti!
Kristofer Hil - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da ''sporazum neće biti lak ni za jednu stranu''. On je na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter napisao da je Srbija bila spremna i konstruktivna strana u pregovorima, i izrazio nadu da i ostali učesnici pregovora mogu da urade isto.

Francusko-nemački predlog normalizacije odnosa Beograda i Prištine usvojile su sve države članice Evropske unije, čak i pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova, saopštio je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da ne može da govori o detaljima tog plana, ali da je taj predlog „de fakto postao pregovarački okvir za pristupanje Srbije EU".

Aljbin Kurti i Vjosa Osmani potvrdili učešće u diskusiji o formiranju Zajednice srpskih opština

Ambasada SAD u Prištini saopštila je večeras da su iz kancelarija premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednice Vjose Osmani potvrdili učešće u diskusiji o formiranju Zajednice srpskih opština, koja je na inicijativu ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera, zakazana za sutra.

- Naš cilj je da se međusobno uskladimo oko pitanja uspostavljanja Zajednice opština sa srpskom većinom - navodi se u odgovoru portparolke američke ambasade Ketrin Džad upućenom Radiju slobodna Evropa.

Američka ambasada je, kako prenosi Koha, saopštila da diskusija o ZSO ima za cilj da se "unapredi integracija Kosova u evropske i evroatlantske strukture" i da je to "odraz dugogodišnjeg prijateljstva Amerike i podrške narodu Kosova".

Hil o Srpskoj zajednici na Kosovu

- Srpska zajednica na Kosovu živi već vekovima, vekovima i oni imaju pravo da znaju kakva će njihova budućnost biti. Mislim da je ZSO pravi način da se nastavi i svi oni koji su uključeni, mi jesmo, kao i Evropljani, moramo da osiguramo da se ti eventualni sporazumi na pravi način primene. Ne želim da pričam o garantima u ovom trenutku, ali zaista verujem u njih jer je i Amerika ovde donela svoju ugled kao i Evropljani. Mi veoma tesno sarađujemo sa Evropom od njih nemamo boljeg saveznika na celom svetu. Verujem da kad se jednom postigne dogovor da će on na pravi način biti i primenjen - kazao je Kristofer Hil za Kosovo- online.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike