Ispovest Srđana Petrovića iz Velike Hoče: "Moje vino su odvezli u vinariju iz koje sam oteran"

09.12.2022

21:23

0

Autor: 24sedam

Vino su pretočili u cisternu od 30 tona i dva manja kamiona. I sve su prevezli u nekada poznatu vinariju "Orvin" kod Orahovca

Ispovest Srđana Petrovića iz Velike Hoče:  "Moje vino su odvezli u vinariju iz koje sam oteran"
Srđan Petrović - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Došli su kao kabadahije, ali nisam mogao da vratim dvadeset do zuba naoružanih policajaca.

Vino su pretočili u cisternu od 30 tona i dva manja kamiona. I sve su prevezli u nekada poznatu vinariju "Orvin" kod Orahovca, a koja se sad na albanskom zove "Kamena tvrđava". Tu su moj otac i majka proveli radni vek, a tu sam i ja radio do 1999, kada su svi Srbi ostali bez posla.

Ovo dan nakon upada kosovskih policajaca i carinika, koji su iz njegove porodične vinarije oteli više od 40.000 litara vina, priča Srđan Petrović, iz Velike Hoče. Celodnevna drama, tokom koje su pokušavali da sačuvaju sve što su stvarali, a u čemu su im pomagale i komšije, završila se onako kako su Petrovići i slutili: u podrumu su ostale prazne bačve.

- Snašla nas je velika muka. Ono što su nama uradili je čisto psihičko i fizičko iscrpljivanje, maltretiranje i moje porodice, i čitavog sela. Hteli su da odvezu i moje sudove za skladištenje vina, koje sam dobijao od raznih humanitarnih organizacija, ali im to nisam dozvolio - priča ovaj domaćin za "Novosti", u čijoj se porodici već šest generacija proizvodi vino od grožđa iz sopstvenog vinograda.

Printscreen/YouTube/RTS
 

Petrović ističe da su pripadnici tzv. carine Kosova, uz asistenciju naoružanih policajaca, došli bez naloga za zaplenu, a da su tek potom nabavljali nekakve naloge tužilaštva:

- Oni mene nisu uhvatili ni u transportu, niti u prodaji vina, niti sam nekome nudio piće, već sam ga čuvao u svom podrumu. Kada su mi rekli da se, po njihovom mišljenju, bavim nezakonitom proizvodnjom, pitao sam ih šta da radim sa grožđem iz svog vinograda? Naravno, nisu imali odgovor.

Vratili smo se iz Kraljeva, obnovili smo svoje vinograde

Inače, vlasnik vinarije Srđan Petrović jedan je od retkih koji je ostao da živi upravo u Velikoj Hoči, koju su mnogi napustili nakon samoproglašenja nezavisnosti Kosova. Iako je spletom okolnosti, nekoliko godina živeo u Kraljevu, a radio u Kruševcu u "Rubinu", sa suprugom i dva sina vratio se na ognjište.

Printscreen/YouTube/Kosovoonline
 

- Nisam mogao ništa drugo da uradim, samo da se vratim, da dam svoj doprinos. Naravno, supruga me u tome podržala. Ispisali smo decu iz škole u Kraljevu, upisali ih ovde, obnovili smo svoje vinograde, svoje podrume i odlučili da živimo od svoga rada – pričao je ranije Srđan za 24sedam.

Najstariji sin završava medicinu, mlađi je u srednjoj školi. 

Velika Hoča, inače, pripada opštini Orahovac, a jedno je od mesta u kome kosovski Srbi žive potpuno izolovani, sa svih strana okruženi albanskim selima. Nakon što su jedinice specijalne kosovske policije Rosu oktobra prošle godine upale u centar Kosovske Mitrovice, pod izgovorom da asistiraju carinskoj i tržišnoj inspekciji u proveri poslovanja jedne apoteke, i sukoba sa stanovništvom koje im nije dozvolilo ovakvu samovolju i demostraciju sile, ekipa 24sedam posetila je bila Veliku Hoču.

Vlasnik vinarije za kraj je poručio našim reporterima da se ne plaši ovde da živi, ali da će prvi put kad oseti strah pokupiti porodicu i zauvek napustiti Veliku Hoču.


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike