Togo povukao priznanje nezavisnosti Kosova: Mi priznajemo samo jednu Srbiju, jedinstvenu

16.01.2023

13:33

0

Dačić i Dasi su danas potpisali Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša

Togo povukao priznanje nezavisnosti Kosova: Mi priznajemo samo jednu Srbiju, jedinstvenu
Dasi i Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu - Copyright TANJUG/ Rade Prelic

Ministar spoljnih poslova Republike Togo Robert Dasi izjavio je danas da je šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću rekao da ga uverava u bezrezervnu podršku Republike Togo kada je u pitanju odbrana teritorijalnog integriteta Srbije.

"Mi u Togu priznajemo samo jednu Srbiju, jedinstvenu. Drago mi je što ste pomenuli povlačenje priznanja Kosova, to povlačenje je definitivno", rekao je Dasi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem u Ministarstvu spoljnih poslova.

TANJUG/ Rade Prelic
Dasi i Dačić

 

On je rekao i da 54 zemlje Afrike čine jednu trećinu u Ujedinjenim nacijama, primetiviši da je srpska diplomatija u jednom trenutku napustila Afriku, ali da je aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić vratio saradnju, na čemu mu je zahvalio.

"Molim vas, i vi to dobro radite, da ne napuštate Afriku. Ja vam na tome zahvaljujem", poručio je Dasi.

Dačić i Dasi su danas potpisali Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša.

"Želimo jaču saradnju u više sektora od obrazovanja do ekonomije, da imamo veću trgovinsku razmenu. Hteli bismo da pojačamo i saradnju u oblasti turizma i poljoprivrede", rekao je Dasi.

TANJUG/ Rade Prelic
Dasi i Dačić potpisali sporazum

 

Dačić je rekao da je sa ministrom spoljnih poslova Republike Togo imao veliki broj susreta i razgovora na različitim mestima, uključujući i njegovu posetu u maju 2019.

"Srbiju, odnosno bivšu Jugoslaviju i Togo vezuje tradicionalno prijateljstvo koje je možda u nekim trenucima bilo zaboravljeno. Mi želimo da tu saradnju i prijateljstvo obnavljamo i osnažujemo", rekao je Dačić.

On je dodao da će se ministar spoljnih poslova Togu sastati danas i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Kako je istakao, ima mnogo prostora za unapređenje odnosa između dve zemlje, ističući da Srbija mora da neguje stara prijateljstva i da traži zajedničke interese sa tim zemljama u svetu gde situacija danas nije laka.

"Srbija se posvetila razvoju odnosa sa afričkim zemljama", rekao je Dačić i podsetio da je Togo, posle njegove posete, odlučio da povuče odluku o priznanju Kosova.

TANJUG/ Rade Prelic
Dasi i Dačić potvrdili saradnju

 

Dačić je na tome zahvalio i istakao da je 27 zemalja povuklo priznanje tzv. Kosova čime se otvorena šansa za dogovore i dijalog.

"Oni koji žele nezavisno Kosovo žele to da učine prečicom ili preglasavanjem na određenim forumima. Mi smo to sprečili i vratili smo dijalog na scenu", rekao je Dačić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je saopštio da je devet zemalja povuklo priznanje tzv. Kosova, a da se čeka da to uradi i deseta zemlja.

- Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija, Maldivi - rekao je Vučić navodeći koje zemlje us povukle priznanja samoproglašene nezavisnosti srpske južne pokrajine. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike