Britanski izaslanik Stjuart Pič stiže u Beograd

16.01.2023

11:00

0

Autor: I.K.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson imenovao je u decembru 2021. ser Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan

Britanski izaslanik Stjuart Pič stiže u Beograd
Stjuart Pič - Copyright Profimedia

U Beograd sutra stiže specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič, potvrdila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je dodala da će nakon Piča, kako je već najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić do 20. januara, odnosno do Svetog Jovana u Beograd stići izaslanici međunarodne zajednice za dijalog Beograda i Prištine - "velika četvorka".

Premijer Velike Britanije Boris Džonson imenovao je u decembru 2021. ser Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, a kako je rečeno u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu. 

Pič je do tada bio predsedavajući vojnog komiteta NATO-a, a ranije je služio kao načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Diplomatska aktivnost pojačana je posebno od kada su porasle tenzije na KiM izazvane svakodnevnim terorom prištinskih vlasti nad Srbima, što je dovelo do barikada i otpora srpskog stanovništva. Interes Zapada da smiri situaciju pokazuje i dolazak višeg savetnika Stejt departmenta Dereka Šolea koji je nedavno boravio u Prištini i Beogradu te poručio da nije došao da bi postavljao bilo kakve ultimatume već da izrazi snažnu podršku dijalogu uz posredstvo EU i istraži načine kako bi dijalog mogao da napreduje. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike