Ministar Dačić o incidentu u Sarajevu: Napad na srpsku decu je posledica antisrpske atmosfere

16.01.2023

12:36

0

Dačić je naveo da je najveći problem ukoliko se stvori takva atmosfera da je logično da dođe do napada na Srbe

Ministar Dačić o incidentu u Sarajevu: Napad na srpsku decu je posledica antisrpske atmosfere
ministar Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je subotnji napad na srpsku decu u Sarajevu posledica stvaranja antisrpske atmosfere i kampanje koja se vodi svih ovih godina u mnogim zemljama u regionu.

"Da ne bismo došli u takvu situaciju, moramo da budemo odgovorni za javnu reč", rekao je Dačić na pitanje novinara da prokomentariše taj incident.

Važno je, kaže, da svi vode računa o tome da ne stvaraju antisrpsku atmosferu i da svi osude to što se dešava, kako počinioci zločina ne bi živeli u uverenju da su uradili nešto u skladu sa atmosferom.

Dačić je naveo da je najveći problem ukoliko se stvori takva atmosfera da je logično da dođe do napada na Srbe. 

Nastavlja se zloupotreba događaja u Račku

Šef srpske dilplomatije Ivica Dačić kaže da nema dodatnih informacija o poternicama koje je tužilaštvo tzv. Kosova raspisalo za 18 Srba, jer odnosi sa Prištinom ne spadaju u spoljnopolitičke odnose.

Dačić je istovremeno ocenio da se događaj u Račku 1999.godine od početka zloupotrebljava kao alibi i izgovor na tadašnju Jugoslaviju i da se sada samo nastavlja ta zloupotreba.

Ministar je podsetio da je nekadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a Viljam Voker proglasio da je reč o masakru, te da su i američki zvaničnici govorili o tome da su ubijene žene i deca i pre nego što je napravljen bilo kakav uvid da li je to bila oružana akcija Albanaca ili je reč o civilima.

"O tome je mnogo bilo reči u prošlosti. Taj događaj je bio iskorišćen za bombradovanje Jugoslavije bez odgovarajuće odluke UN", podsetio je Dačić.

Tanjug/Zoran Žestić
ministar Ivica Dačić

 

On je dodao da je dovoljno reći da je Haški tribunal odustao od te optužne u slučaju Slobodana Miloševića, da nisu postojali dokazi za to, da su forenzička ispitivanja koje smo mi obavili, a koja kasnije nisu hteli da dokumentuju i ostali, da oni koji su ubijeni su imali tragove baruta, odnosno da su učestvovali u borbama.

Kako je dodao, reč je o sukobu terorističkih grupacija sa našom policijom.

Među ubijenima se nalazi samo jedna žena i to ćerka lokalnog komandanta, rekao je Dačić i dodao da je ovo samo još jedan pokušaj zloupotrebe posle toliko godina da bi se pravdao separatizam na KiM.

Dačić je istakao da je Srbija uvek bila za to da se ispitaju ratni zločini i kazne odgovorni.

Dačić: Srbija kažnjava one koji učestvuju u ratnim dejstivma van zemlje

Ministar Dačić izjavio je da Srbija ne dozvoljava učešće u ratnim dejstvima van teritorije Srbije i da kažnjava sve one koji u tome učestvuju.

Povodom oglasa kompanije "Vagner" za nove dobrovoljce, Dačić je rekao da ne zna o čemu se radi, ali da u Srbiji postoje zakoni i da to važi za sve strane bez obzira da li je reč o Rusiji, Ukrajini ili Islamskoj državi.

Bonus video:

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike