Britanci šalju svog izvestioca u Srbiju

03.02.2022

10:40

0

Stjuart Pič je u decembru prošle godine imenovan za izaslanika za Balkan

Britanci šalju svog izvestioca u Srbiju
profimedia-0611622745 - Copyright Profimedia

Specijalni izaslanik britanskog premijera za Balkan Stjuart Pič sledeće nedelje će boraviti u Beogradu i Prištini prenose mediji saopštenje britanske ambasade.

Tačno vreme posete nije saopšteno. 

“Stjuart Pič trenutno posećuje sve zemlje regiona radi prve posete u svom novom svojstvu, kako bi iz prve ruke čuo sve zainteresovane strane o njihovim prioritetima i zabrinutostima. On u ovom trenutku ne planira da daje bilo kakav značajniji javni komentar", rekla je britanska ambasada.

Stjuart Pič je u decembru prošle godine imenovan za izaslanika za Balkan. Jedan od njegovih zadataka je rad sa liderima Zapadnog Balkana i drugim partijama u cilju podrške i jačanja regionalne stabilnosti.

Njegov rad, kako je navedeno, uključuje promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenog društva, pomaganje u borbi protiv organizovanog kriminala i drugih zajedničkih bezbednosnih izazova, kao i podsticanje rešavanja pitanja ratnih zločina i nestalih osoba.

Pič je od svog imenovanja posetio Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, a trenutno boravi u Bugarskoj.

Prema pisanju domaćih medija, specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, trebalo bi tokom prve zvanične posete Srbiji da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim visokim državnim zvaničnicima.

- U cilju sveobuhvatnijeg razumevanja regionalnih odnosa i unutrašnje društvene dinamike, gost iz Londona će razgovarati i sa predstavnicima organizacija civilnog društva, medija, opozicionih političkih stranaka - navode u saopštenju.

U programu ser Stjuartove posete se nalazi i susret sa NJegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike