Bećirović: Pritisak na Beograd, ali i na Prištinu će rasti u narednom periodu

09.01.2023

10:57

0

Bećirović smatra da "iz Prištine u poslednje vreme dolaze poprilično konfuzne i dijametralno suprotne čak i zbunjujuće izjave"

Bećirović: Pritisak na Beograd, ali i na Prištinu će rasti u narednom periodu
Zijad Bećirović - Copyright TV Tanjug printscreen

Pritisak na Beograd, ali i na Prištinu će rasti u narednom periodu, smatra direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane Zijad Bećirović.

Kako navodi za Kosovo onlajn, "ključna paradigma predsednika Srbije Aleksandra Vučića je, da „oni ne mogu dobiti sve, a mi ništa“ i kompromisno rešenje biće glavna vodilja u dijalogu ukoliko on uopšte bude moguć odmah nakon dešavanja na severu Kosova".

"U svakom slučaju treba razgovarati, jer imamo stanje krhkog mira i kratkotrajne stabilnosti. Velika je odgovornost na svim akterima. Srbija poučena iskustvom 90-tih godina prošlog veka sasvim sigurno neće srljati i rizikovati da ona bude prepoznata kao remetilački faktor ili da bude isprovocirana i označena za pokretača eventualnog sukoba", kaže Bećirović. 

Kurti je još prošle godine najavio konačno rešenje do proleća, ali Bećirović smatra da "iz Prištine u poslednje vreme dolaze poprilično konfuzne i dijametralno suprotne čak i zbunjujuće izjave".

"I ovu izjavu treba tako shvatiti. Ne postoji zvaničan rok za završetak dijaloga, jer dešavanja na terenu udaljavaju strane u dijalogu jednu od druge, dok istovremeno postojeća situacija traži intenzivan dijalog da ne bi došlo do onoga najgorega, a to je oružanog sukoba". 

Osnivanje ZSO je nešto na čemu insistiraju i SAD i EU.

" Ključni akteri tako govore, čak i Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik američke administracije govori jasno i odlučno, da Zajednica srpskih opština (ZSO) „samo što nije“  osnovana. To je prvenstvo zadatak Zapada odnosno SAD i EU ali i Nemačke, koja ima važnu, a u nekim aspektima igra negativnu ulogu u kosovskim dešavanjima". 

Barikade su sklonjene, ali došlo je do novog incidenta kada je pripadnik KBS pucao u srpskog dečaka i mladića, a Bećirović smatra da postoji realna opasnost od novih nemilih događaja. 

"Stanje na Kosovu slobodno se može reći je pitanje mira i rata. Zaista postoji realna opasnost od oružanog konflikta, koji ukoliko bi se desio ne bi više bio lokalni nego bi ubrzo zahvatio region ali i deo evropskih država. Zbog situacije u Evropi prvenstveno prouzrokovane ukrajinskom krizom dešavanja na Kosovu predstavljaju najviši stepen pretnji i opasnosti, da dođe do oružanog konflikta. Postavlja se pitanje, ko je spreman da preuzme odgovornost, da prvi započne oružani konflikt i tako preuzme odgovornost za još jedan rat na evropskom kontinentu. Barikade su uklonjene, ali napetost i nepoverenje su ostali, pogotovo posle ranjavanja srpskog dečaka i mladića i Gotovuši. Sada je red na diplomatiji i politici na pronađu odgovarajuće rešenje odnosno da dođu do međusobno prihvatljivog sporazuma", kaže Bećirović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike