Šole: Nisam došao da bih postavljao ultimatume već da podržim dijalog

12.01.2023

18:56

0

Visoki savetnik imao je razgovore sa predsednikom Srbije, premijerkom i ministrom spoljnih poslova o brojnim pitanjima

Šole: Nisam došao da bih postavljao ultimatume već da podržim dijalog
Derek Šole - Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole izjavio je danas da nije došao u Prištinu i Beograd da bi postavljao bilo kakve ultimatume već da izrazi snažnu podršku dijalogu uz posredstvo EU i istraži načine kako bi dijalog mogao da napreduje.

On je nakon sastanaka danas u Beogradu sa predsednikom Srbije, premijerkom i ministrom spoljnih poslova dodao da ne želi da govori o tome na koji će se način Priština ubediti da sprovede sporazume.

AP Photo/Darko Vojinović
Hil, Šole i Eskobar u Beogradu

 

"Radimo u bliskom partnerstvu sa našim kolegama u EU. Moj kolega Eskobar je bio početkom nedelje u Briselu kako bi o tome razgovarao. Ja ću moći da obavim razgovore o tome kako da sve usmerimo u pozitivnom smeru i radićemo na tome u predstojećim danima", rekao je Šole. 

O Zajednici srpskih opština

On je preneo da je u Prištini istakao da bi Zajednica srpskih opština trebalo da se formira i da je razgovarano o načinu na koji bi to trebalo učiniti.

"Trebalo bi da se sporovede ZSO i da to bude u skladu sa ustavom Kosova. Ne mogu da otkrivam na koji način će se obaviti implementacija sporazuma, to je korak za koji verujemo da će u određeno vreme biti sproveden", rekao je Šole.

Smatra i da postoji šansa da se dođe do kompromisnog rešenja.

"Evropski predlog je dobra osnova za razgovor, želimo da pokrenemo tu diskusiju i nadamo se da će do nje doći u narednim danima. Smatramo da je napredak u normalizaciji odnosa veoma važan. Stabilnost, pre svega sada zbog ruske agresije. O detaljima predloga smo razgovarali i to je nešto što čvrsto pozdravljamo", rekao je on.

Dodao je i da je sa predsednikom Srbije, premijerkom i ministrom spoljnih poslova imao razgovore o brojnim pitanjima, pa i o Kosovu i da je tom prilikom istakao da SAD žele da se situacija smiri, da se smiri kriza koja predugo traje i da žele da se angažuju u dijalogu i da ga podrže.

"Verujemo da je dijalog uz posredstvo EU najbolji put da se unapredi evropska budućnost Kosova i Srbije i pozdravljamo obe strane u tome da interese građana stave na prvo mesto prilikom donošenja odluka i da se unapredi svakodnevni život građana. Znamo da će odluke biti teške, ali SAD su ovde da podstaknu lidere da preduzmu te kritične korake, kao što smo bili tu i u prošlosti. To je jedan od razloga zašto smo hteli da dođemo ponovo ovde", rekao je Šole.

Naveo je i da se razgovaralo i o energetici, ekonomiji, kao i daljoj saradnji SAD i Srbije.

AP Photo/Darko Vojinović
Derek Šole

 

"Podržavamo napore Srbije da divesifikuje svoje energetske izvore, poveća energetsku efikasnost i radi na boljoj povezanosti regiona, kao i na povećanju upotrebe obnovljivih izvora energije. U ključnom smo momentu kada se radi o našim odnosima. Odnosi SAD i EU su jači nego ikada i želimo da pomognemo Ukrajini da se odbrani od ruske agresije, ali želimo i da radimo sa Srbijom kako bi promovisala demokratiju, ekonomski razvoj, regionalne energetske integracije i vladavinu prava", rekao je Šole.

Naveo je i da su od njega i američki državni sekretar Entoni Blinken i predsednik SAD Džozef Bajden tražili da dođe odmah na početku godine u region.

Predsednik Vučić: Očekujem da SAD iskoriste nesumnjivi uticaj

- Izrazio sam očekivanje da SAD prepoznaju napore naše zemlјe u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da iskoriste svoj nesumnjivi uticaj i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skladu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima, ali i da nastave dijalog u duhu iskrene i otvorene razmene predloga za rešavanje konkretnih izazova - poručio je Vučić nakon razgovora sa Šoleom.

Instagram/buducnostsrbijeav
Derek Šole i Aleksandar Vučić

Kako je navedeno u saopštenju nakon sastanka, predsednik Srbije razgovarao je na radnom ručku sa specijalnim savetnikom u Stejt departmentu, o situaciji na Kosovu i Metohiji, energetskoj bezbednosti, regionalnom ekonomskom povezivanju i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i o nastavku dijaloga pod okriljem EU u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike