Dačić sa Šoleom o bilateralnim odnosima, regionu, situaciji na KiM, dijalogu Beograda i Prištine...

12.01.2023

21:50

0

Autor: A. B.

Dačić je izrazio spremnost da poseti SAD u bliskoj budućnosti

Dačić sa Šoleom o bilateralnim odnosima, regionu, situaciji na KiM, dijalogu Beograda i Prištine...
Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa višim političkim savetnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Derekom Šoleom i tom prilikom istakao strateško opredeljenje Srbije za  unapređenje svih oblika saradnje sa SAD. 

Kazao je i da bi trebalo nastaviti sa podsećanjem na istorijsko savezništvo dve zemlje i naroda, a u cilju dodatnog osnaživanja bilateralnih odnosa.

Obostrano je izraženo opredeljenje za intenziviranje političkog dijaloga i razmenu poseta visokih i najviših državnih zvaničnika Republike Srbije i SAD. 

Dačić je izrazio spremnost da poseti SAD u bliskoj budućnosti. 

Sagovornici su razmenili mišljenja o regionalnim pitanjima i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i mogućnostima za ostvarivanje napretka u dijalogu Beograda i Prištine. 

Šole je preneo interes predsednika SAD Džozefa Bajdena za postizanje pune regionalne stabilnosti i prosperiteta svih građana regiona Zapadnog Balkana, te pozdravio spremnost Dačića da poseti Vašington i izrazio nadu da će se uskoro ponovo sresti.

Brnabić sa Šoleom: Zahvalnost na otvorenom pristupu

Ranije danas, predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa Šoleom.

Zahvalila se na otvorenom i konstruktivnom pristupu koji Sjedinjene Američke Države imaju u odnosu na otvorena pitanja u regionu.

Navela je da će ovu godinu obeležiti stabilniji period, za razliku od prethodne koja je protekla u nestabilnosti i provokacijama izazvanim jednostranim potezima Prištine. 

Vuić sa Šoleom: Očekujem da SAD podstaknu Prištinu da ispuni obaveze

Predsednik Srbije sastao se sa Šoleom u četvrtak popodne, kome je preneo očekivanje da SAD prepoznaju napore Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skladu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima.

Vučić je naveo da je imao sadržajan i otvoren razgovor sa Šoleom. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike