Brnabić sa Šoleom: Zahvalnost na otvorenom pristupu; Konstruktivna uloga SAD u očuvanju mira u regionu

12.01.2023

20:58

0

Brnabić je izrazila nadu da će ovu godinu obeležiti stabilniji period, za razliku od prethodne koja je protekla u nestabilnosti i provokacijama izazvanim jednostranim potezima privremenih institucija u Prištini

Brnabić sa Šoleom: Zahvalnost na otvorenom pristupu; Konstruktivna uloga SAD u očuvanju mira u regionu
Ana Brnabić i Derek Šole - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas u Beogradu sa političkim savetnikom državnog sekretara SAD Derekom Šoleom.

Premijerka je zahvalila na otvorenom i konstruktivnom pristupu koji Sjedinjene Američke Države imaju u odnosu na otvorena pitanja u regionu, i posebno na konstruktivnoj ulozi SAD u očuvanju mira u regionu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je izrazila nadu da će ovu godinu obeležiti stabilniji period, za razliku od prethodne koja je protekla u nestabilnosti i provokacijama izazvanim jednostranim potezima privremenih institucija u Prištini. 

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
Ana Brnabić i Derek Šole danas u Vladi Srbije

 

 

Brnabić je istakla da je očuvanje mira i stabilnosti prioritet Republike Srbije. 

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, predsednica Vlade je rekla da Srbija ostaje posvećena miru i stabilnosti i da će nastaviti da kroz dijalog ima konstruktivan pristup kao i do sada.
Brnabić i Šole su se složili da je saradnja dve zemlje u oblasti odbrane veoma dobra. Kao dobar primer uspešne vojno-vojne saradnje istaknuta je saradnja Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohajo.

Brnabić i Šole razgovarali su i o saradnji u oblasti energetike i ekonomije. 

Predsednica Vlade je istakla značaj saradnje i investicija američkih IT kompanija, što predstavlja veliki potencijal za sveukupan razvoj naše zemlje, posebno imajući u vidu da najveći izvoz usluga iz naše zemlje je u SAD.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
Ana Brnabić i Derek Šole danas u Vladi Srbije

 

Sastanku je prisustvovao potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, navedeno je u saopštenju.

Dačić sa Šoleom o bilateralnim odnosima, regionu, situaciji na KiM, dijalogu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tokom sastanka sa višim političkim savetnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Derekom Šoleom istakao je strateško opredeljenje Srbije za  unapređenje svih oblika saradnje sa SAD. 

Kazao je i da bi trebalo nastaviti sa podsećanjem na istorijsko savezništvo dve zemlje i naroda, a u cilju dodatnog osnaživanja bilateralnih odnosa. Obostrano je izraženo opredeljenje za intenziviranje političkog dijaloga i razmenu poseta visokih i najviših državnih zvaničnika Republike Srbije i SAD, saopšteno je posle sastanka. 

TANJUG/ Sava Radovanović
Derek Šole sa Dačićem u Beogradu

 

 

Dačić je izrazio spremnost da poseti SAD u bliskoj budućnosti. 

Sagovornici su razmenili mišljenja o regionalnim pitanjima i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i mogućnostima za ostvarivanje napretka u dijalogu Beograda i Prištine. 

Šole je preneo interes predsednika SAD Džozefa Bajdena za postizanje pune regionalne stabilnosti i prosperiteta svih građana regiona Zapadnog Balkana, te pozdravio spremnost Dačića da poseti Vašington i izrazio nadu da će se uskoro ponovo sresti.

Visoki savetnik Derek Šole danas je u Beogradu imao razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićemo, premijerkom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. On je istakao da nije došao da postavlja ultimatume, već da podrži dijalog.

Predsednik Srbije je, nakon sastanka sa Šoleom, poručio da je preneo očekivanje da SAD prepoznaju napore Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu i podstaknu Prištinu da ispuni  preuzete obaveze u skladu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike