Kurti i Zelenski će priznati da su nacisti, a onda će da vide šta ćemo da uradimo: Zaharova besna zbog obnove kuće Džafera Deve

11.01.2023

21:10

0

Autor: 24sedam

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova je rekla da pokrovitelji projekta za obnovu kuće poznatog albanskog kolaboracioniste Džafera Deve ćute

Kurti i Zelenski će priznati da su nacisti, a onda će da vide šta ćemo da uradimo: Zaharova besna zbog obnove kuće Džafera Deve
Marija Zaharova - Copyright Marija Zaharova/Foto: Profimedia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da pokrovitelji projekta za obnovu kuće poznatog albanskog kolaboracioniste Džafera Deve ćute, ne zato što im je neprijatno, već zato što su srećni zbog toga.

Ona je reagovala na najavu da će iz budžeta privremenih prištinskih institucija biti izdvojeno 300.000 evra za obnovu kuće Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici, odnosno da Albanci ne odustaju od namere da kuću saradnika nacista iz perioda Drugog svetskog rata pretvore u instituciju kulture.

- Za vreme Drugog svetskog rata postojao je takav Albanac Džafer Deva – nacista, oslonac prvo italijanskih fašista, a potom nemačkih nacista u delu Jugoslavije u kojem žive Albanci. Provereni ratni zločinac i okrutni dželat slao je Jevreje, Slovene i Rome u nemačke koncentracione logore, organizator SS divizije Skenderbeg. Saučesnik specijalnog predstavnika komandanta nemačkog Gestapoa Hajnriha Himlera, Jozefa Fichuma je čovek koji je napravio krvavu karijeru za vreme okupacije - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

 

 

Ona je dodala da je Džafer Deva radikalni islamista koji je proglasio ne samo genocid, već i džihad protiv nemuslimanskog stanovništva okupiranog dela tadašnje Jugoslavije.

- Da li je čudo što je on 1945. došao u kontakt sa američkim vojnim obaveštajnim službama i kasnije ga je regrutovala CIA. Veze sa nacistima omogućile su mu da izbegne kaznu i mirno se nastani u Kaliforniji, gde je živeo do starosti i umro krajem 70-ih - naglasila je.

Kako je Zaharova podsetila, aktuelne vlasti separatističkog kosovskog regiona, baš u vreme zaoštravanja između Prištine i Beograda, odlučile su da ovekoveče sećanje na Džafera Devu.

- Saznalo se da je Priština spremna da potroši 300 hiljada evra na restauraciju male trospratnice u kojoj je ovaj ratni zločinac živeo tokom okupacije. I to uprkos protestima jevrejskih organizacija, pa čak i nemačkog ambasadora. Ali Prištinu nije briga, a pokrovitelji SAD, Britanija, EU – ćute. Ali ne zato što im je bilo neprijatno. Već zato što su veoma srećni zbog toga - dodala je.

- Na kraju krajeva, svi ti Kurti, Zelenski, ljubitelji uzvikivanja 'Slava Ukrajini!', 'Živela Belorusija!' samo prividno osporavaju da su neonacisti. Mislim da nije daleko čas kada će reći: 'Da, mi smo nacisti, ali šta ćete nam uraditi ako nas sponzoriše EU, a oružje isporučuje SAD'. Tek ćete videti šta ćemo uraditi", poručila je ruska zvaničnica.

 

U Estoniji je rusofobija zvanična doktrina

Estonske vlasti treba da znaju da njihov zahtev da se ograniči broj diplomata i osoblja ruske ambsade u Talinu neće proći bez odgovora, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Za nas nije nikakva tajna da je Estonija jedna od zemalja koje su najviše neprijateljske prema Rusiji. Rusofobija je tamo zvanična doktrina - rekla je Zaharova.

Dodala je da Estonija istovremeno "želi da zadovolji svoje sponzore sa druge strane okeana," prenosi TASS.

Ministarstvo spoljnih poslova Estonije je danas saopštilo da Rusije mora da smanji broj diplomata u ambasadi u Talinu do 1. februara.

U saopštenju se precizira da Rusija mora da smanji broj diplomata na osam, koliko ih ima Estonija u ambasadi u Moskvi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike