Direktor Muzeja žrtava genocida pisao ambasadorima zbog namere Prištine da obnovi kuću Džafera Deve

04.01.2023

11:46

0

Takvim postupkom otvoreno se glorifikuje jedan od osvedočenih ratnih zločinaca sa prostora KiM tokom Drugog svetskog rata

Direktor Muzeja žrtava genocida pisao ambasadorima zbog namere Prištine da obnovi kuću Džafera Deve
Direktor Muzeja Dejan Risitć protestuje zbog obnove kuće Džafera Deve - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović Džafer Deva/Wikipedia

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić uputio je danas pisma ambasadorima SAD, Nemačke, Izraela i Švedske, kao i šefu Delegacije EU u Srbiji povodom namere privremenih vlasti u Prištini da obnove kuću ratnog zločinca Džafera Ibrahima Deve koja se nalazi u Kosovskoj Mitrovici, uz ocenu da se takvim postupkom otvoreno glorifikuje jedan od osvedočenih ratnih zločinaca sa prostora KiM tokom Drugog svetskog rata.

Ristić je upoznao ambasadore sa mogućim višestruko opasnim posledicama ove, kako se ocenjuje u saopštenju Muzeja žrtava genocida, krajnje neodgovorne odluke privremenih vlasti u Prištini i uputio molbu da sa sadržajem pisma upoznaju svoje vlade, odnosno Evropsku komisiju.

"U najgorem slučaju, čitav ovaj postupak predstavlja pokušaj zasnivanja procesa pomirenja među albanskom i drugim nealbanskim zajednicama (u ovom slučaju, srpskom, romskom i jevrejskom) na činjenici da je za uzor skladnog, tolerantnog i mirnog međuetničkog života na području AP Kosovo i Metohija izabrana ličnost čija su dela tokom Drugog svetskog rata bila sve samo ne pokretačka sila dijaloga među zajednicama i njihove društvene kohezije", navodi se u saopštenju.

Muzej žrtava genocida očekuje da inspiratori i realizatori ovog, kako se navodi, u Evropi do sada nezabeleženog slučaja obnove objekta koji se vezuje za jednog ratnog zločinca, obustave planirane aktivnosti i odustanu od postupka koji, dodaje se u saopštenju, sa pravom izaziva uznemirenje i zabrinutost javnosti.

Zbog neposrednog učešća Džafera Ibrahima Deve u pripremanju i izvođenju zločina na području Kosova i Metohije tokom Drugog svetskog rata nad srpskim, romskim i jevrejskim stanovništvom, Muzej žrtava genocida smatra u najmanju ruku neprimerenim nameru privremenih vlasti u Prištini da obnovi kuću koja se nalazi u neposrednoj vezi sa ličnošću jednog ratnog zločinca, posebno ukoliko je tim istim privremenim vlastima zaista stalo do dijaloga među zajednicama Kosovske Mitrovice i njihove društvene kohezije.

"Sada već potpuno očigledna i zabrinjavajuće istrajna namera privremenih vlasti u Prištini sa ciljem neskrivene glorifikacije najozloglašenijih ratnih zločinaca koji su svoja zlodela vršili nad pripadnicima srpskog, romskog i jevrejskog naroda, kao i drugim ne-Albancima na području Kosova i Metohije tokom Drugog svetskog rata, predstavlja nedopustiv proces koji iziskuje javnu osudu relevantne domaće i međunarodne javnosti, država, institucija i organizacija", ističe se u saopštenju.

Stoga, Muzej žrtava genocida očekuje da se relevantne države i međunarodne organizacije blagovremeno i bez okolišanja oglase u vezi sa otvorenim "revizionističkim, anticivilizacijskim i nedemokratskim" postupcima privremenih vlasti u Prištini.

Takođe, Muzej još jednom poziva i privremene vlasti u Prištini da jasno saopšte da li svojom upornom podrškom glorifikacije ratnih zločinaca zapravo žele da saopšte kako ratni zločini počinjeni nad Srbima, Romima, Jevrejima i drugim ne-Albancima na području Kosova i Metohije tokom Drugog svetskog rata nisu zločini, već poželjan oblik ponašanja u odnosu na pripadnike naroda i društvenih grupa koji očito i dalje nisu poželjni na tom području?

"Ovakvi postupci, suštinski anticivilizacijski, nedopustivi u Evropi koja još uvek vida rane Drugog svetskog rata i pamti desetine miliona nevinih žrtava nacizma, fašizma, ustaštva, antisemitizma, antisrbizma i anticiganizma, izazivaju sve veću zabrinutost u našoj zemlji", navodi se u saopštenju.

Muzej podseća da je i u februaru ove godine reagovao na najavu obnove kuće Džafera Ibrahima Deve što je rezultiralo time da su UNDP i Evropska Unija poništile svoje tada već uveliko donete odluke da finansiraju projekat restauracije i konzervacije kuće tog ratnog zločinca.

Kako se dodaje, Muzej žrtava genocida nastaviće da na osnovu naučne interpretacije istorijskih činjenica reaguje na pokušaje distorzije prošlosti i mobilizacije na novu mržnju koja bi ovim prostorima donela nova i zastrašujuća stradanja nedužnih.

Muzej u saopštenju podseća na neka od zlodela ratnog zločinca Džafera Ibrahima Deve koji se, kako se navodi, nije isticao samo u borbama protiv jugoslovenskih i albanskih partizana (posebno se ističu aktivnosti njegovog Kosovskog puka u Tirani početkom februara 1944. godine kada je ubijeno 84 osoba), već i terorom nad civilnim stanovništvom Kosova i Metohije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike