"Najava zastrašujućeg terora koji se sprema za Srbe": Petković hitno reagovao posle stravičnih pretnji Prištine

23.12.2022

16:56

0

Autor: 24sedam

On je skrenuo pažnju i na učestala hapšenja srpskih policajaca, koja, prema njegovim rečima, imaju za cilj zastrašivanje Srba kroz institucionalno nasilje

"Najava zastrašujućeg terora koji se sprema za Srbe": Petković hitno reagovao posle stravičnih pretnji Prištine
Petar Petković - Copyright Printscreen/Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom, kojoj je preneo stav Beograda u vezi sa najnovijim dešavanjima na KiM i pre svega informisao o skupu više od 10.000 Srba kod Krsta, održanom u četvrtak.

Petković je sagovornici preneo da je u četvrtak u Rudaru srpski narod pokazao da se zalaže za mir i da će jedinstvom i zajedništvom odgovoriti na teror Prištine i tako ostati na svojim vekovnim ognjištima, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

On je skrenuo pažnju i na učestala hapšenja srpskih policajaca, koja, prema njegovim rečima, imaju za cilj zastrašivanje Srba kroz institucionalno nasilje i nastavak progona i reperesije.

- Današnje objavljivanje najnovijeg spiska za hapšenje viđenih Srba, pa i članova najuže porodice predsednika Aleksandra Vučića, najava je zastrašujućeg terora koji se u Prištini sprema za srpski narod u pokrajini - naglasio je on.

Petković je obavestio gošću da su Srbi na Kosovu i Metohiji odlučni da se na miran i nenasilan način suprotstave pretnjama koje svakodnevno stižu iz Prištine.

- Srbi neće odustati od svojih opravdanih zahteva - da se puste na slobodu neosnovano uhapšeni, da se povuče kosovska policija sa dugim cevima i oklopnim vozilima sa severa i da KFOR garantuje da više neće dolaziti na sever i da se uklone spiskovi za hapšenje najviđenijih Srba, a formiranje ZSO je uslov za vraćanje Srba u institucije - poručio je direktor.

Direktor Kancelarije sagovornici je preneo i uveravanja da će Beograd nastaviti da čuva mir i stabilnost, kao i do sada, i da je na Prištini sva odgovornost za novonastalu situaciju u pokrajini.

Naglasio je i značaj zahteva koji je Srbija uputila komandantu KFOR-a o vraćanju srpske vojske i policije na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

- Značaj Misije UN na KiM, u očuvanju mira, bezbednosti i zaštiti ljudskih prava je nemerljiv i shodno tome očekujemo de će međunarodne organizacije i institucije na terenu ispuniti zadatak iz svog mandata i sprečiti sve one koji prete destabilizacijom regiona i novim konfliktima - zaključio je Petković.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike