Brnabić: Javno objavljeni spisak Srba za hapšenje je nova Kurtijeva provokacija

23.12.2022

13:25

0

Na tom spisku se nalaze imena koja apsolutno nikakve veze nemaju sa politikom, ukazala je premijerka

Brnabić: Javno objavljeni spisak Srba za hapšenje je nova Kurtijeva provokacija
premijerka Ana Brnabić - Copyright Foto:Printskrin/TV Pink

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da za Beograd apsolutno nije nikakva novost da Priština pravi spisak Srba za hapšenje, ali da je jedina razlika u tome što su ga ovog puta javno objavili, iako su pre šest dana zvanično demantovali da prave ovakve spiskove.

- I zaista, nakon ovoga niko više u međunarodnoj zajednici nema prava da zatvara oči pred činjenicom koju više ni Priština ne krije, a to je da oni imaju spisak nepoželjnih Srba. Na tom spisku se nalaze imena koja apsolutno nikakve veze nemaju sa politikom. Na tom spisku se nalaze imena brata i starijeg sina predsednika Republike Srbije. To je nova provokacija, nova destabilizacija regiona, novi pokušaj pravljenja haosa, što Kurti kontinuirano radi sa ciljem izazivanja sukoba - navela je Brnabić u pisanoj izjavi za medije.

Ona je najoštrije osudila napad na porodicu predsednika Aleksandra Vučića. 

- Najoštrije osuđujem progon i crtanje mete na čelu svim ljudima sa pomenutog spiska, ali i svim drugim ljudima koji nisu albanske nacionalnosti, a koji na Kosovu i Metohiji ne mogu da ostvare ni najosnovnija ljudska prava - istakla je premijerka.

Ona je navela da je sigurna da bi oni zaista i uhapsili sve ljude sa spiska, i da bi svi ti ljudi imali tretman kao i Dejan Pantić, o kome, kkao podseća, njegova porodica nije imala nijednu jedinu informaciju 13 dana, čime su ugrožena sva civilizacijska prava ovog čoveka. 

- Upravo to ugrožavanje prava Dejana Pantića, je najbolja slika karaktera Aljbina Kurtija, Vljose Osmani i svih onih koji danas upravljaju privremenim institucijama u Prištini - ukazala je Brnabić.

Ona je ponovo apelovala na sve relevantne aktere u međunarodnoj zajednici da ne žmure pred terorom koji se vrši nad Srbima na Kosovu i Metohiji. 

- Otvorene pretnje, javno zastrašivanje i politički progon je realnost koju žive svi građani na teritoriji Kosova i Metohije koji nisu albanske nacionalnosti. Podsećam da se ovo dešava u 21. veku, u srcu Evrope, pod okriljem Umnika, Euleksa i KFOR-a, i da je krajnje vreme da svi stanu u njihovu zaštitu - poručila je Brnabić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike