Građani raskrinkali mašineriju: Merači zagađenosti vazduha lažu i obmanjuju javnost! (FOTO)

18.12.2022

13:25

0

Grupa Novosađana uradila je merenja zagađenosti vazduha i ustanovila velike nelogičnosti

Građani raskrinkali mašineriju: Merači zagađenosti vazduha lažu i obmanjuju javnost! (FOTO)
ilustracija - Copyright airvisual.com

Aplikacije za merenje zagađenosti vazduha ne pokazuju realno stanje, zaključak je građana koji su se ovom temom bavili.

Koliko ste puta poslednjih meseci videli bombastične naslove kako je Beograd prvi po zagađenosti u svetu ili Evropi? Vrlo brzo, nizali su se i oni koji su upućivali da su i ostali veći gradovi u samom vrhu te liste, a za sve je optuživana vlast i, još konkretnije, Aleksandar Vučić.

Brujali su mediji i predstavnici opozicije kako smo zagađeniji od Indije i Kine, a neretko su i pozivali na odgovornost, prenosi NSuživo.

Međutim, jesmo li se ikada, kao građani zapitali koliko su tačne informacije koje dobijamo putem raznih sajtova i aplikacija?

airvisual.com
 

 

Jedna grupa Novosađana jeste!

– Imajući u vodu konstantne objave putem društvenih mreža u vidu pokazivanja eko stanja u Republici Srbiji koje se odnose na zagađenost vazduha, sa prijateljima sam se upustio u avanturu provere mernih aplikacija – ističe jedan od njih i dodaje:

– Analizirajući program aplikacije koji se koristi u Srbiji oko zagađenja vazduha i činjenice kako ne može da se diše, te kako udišemo najprljaviji vazduh u Evropi i svetu, obratite pažnju na naša zapažanja – navodi se.

U Novom Sadu na par metara čist i veoma zagađen!

Naime, oni su na 5 različitih telefona preuzeli aplikacije za merenje zagađenja, te se uputili na lokacije kako bi proverili rezultate.

airvisual.com
rezultati u Novom Sadu

 

U Novom Sadu su uočena ogromna odstupanja:

– Kod mosta Sloboda, negde oko Kineske četvrti, meri 112 zagađenje i samo par metara dalje meri 8 PM čestica, što je, po nama, ogromna razlika, ne shvatajući čime su razdvojili i uspeli da ne pomešaju vazduh ni malo, nego na samo par metara imamo “industrijski prlljav vazduh” i “čist Zlatiborski” – ističu Novosađani.

Odstupanja i u Kragujevcu, Nišu i Pančevu

U Kragujevcu je vazduh meren na samo nekoliko desetina metara vazdušnom linijom, odnosno na lokacijama koje su udaljene tek nekoliko ulica jedna od druge. Razlika u merenjima je od 12 do 103, pa čak i 357 PM čestica.

airvisual.com
rezultati u Kragujevcu

 

U Nišu je još vidljivija razlika gde su uređaji jedni pored drugih davali potpuno drugačije rezultate.

– Na jednom mestu 115 i 66 i na drugom mestu 138 i 60, a možda najveća razlika je na periferiji grada gde je navodno izmereno 227 i 85 PM – navode.

airvisual.com
rezultati u Nišu

 

U 3 prigradska naselja u Pančevu, gde je vazduh po mernim stanicama najzagađeniji, merenja su pokazala 3 potpuno različita rezultata: 84, 17 i 71 PM čestica.

U Beogradu takođe velika razlika

Kako su naveli,u Beogradu je najupadljivija razlika u dva merna uređaja koji jedan pored drugog pokazuju 100 i 6 PM čestica.

airvisual.com
rezultati u Beogradu

 

To je, kako kažu, neverovatno, jer su se telefoni kojim je mereno nalazili odmah jedan do drugog.

Zbog toga su se obratili Udruženju za zaštitu potrošača, jer smatraju da je javnost obmanjena.

Udruženje potrošača: To je dovođenje u zabludu građana!

– Vidi se da postoje velike oscilacije i odstupanja stepena zagađenosti na dva uređaja koja stoje jedan do drugog. Na dve lokacije koje su udaljene vazdušnium putem 500 metara razlika je skoro pa duplo, što je nemoguće, nemoguće je da na jednoj lokaciji bude potpuno čist vazduh, a na drugoj veoma zagađen. Takođe, korišćenje podataka sa samo te jedne lokacije, na kojoj su pokazane velike vrednosti, je dovođenje u zabludu građana i baratanje podacima koji nisu stoprocentno merodavni – kaže Marko Dragić iz Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine.

Dragić navodi da se podaci koji se kasnije koriste za komparaciju sa podacima iz drugih zemalja uzimaju iz satelistskih zapisa za koje se ne može tvrditi da li su ili nisu u potpunosti tačni.

– Treba da se poradi na tome da se meri direktna zagađenost i da o tome izveštavaju nadležni iz svakog grada:  da se izađe sa podacima na koji vremenski period će se istraživanje izvoditi, kakav je način istraživanja, na osnovu čega dolaze do podataka i onda sa tim transparentnim podacima uvek možemo da baratamo i da se žalimo na visok stepen zagađenosti ili na dovođenje u zabludu – ističe Dragić.

Podaci pokazuju da su evropski gradovi u svakom trenutku zagađeniji od naših

Malo istraživanje koje je grupa građana izvela pokazuje upravo da je u svakom trenutku, ukoliko se njihovi podaci uzmu kao relevanti, veliki gradovi u Evropi zagađeniji od naših.

– Ovu analizu podelili smo sa nekoliko prijatelja koji su ispratili naše korake i ishod merenja bio je sličan gorenavedenom, a po istom programu vazduh u Berlinu, Parizu i Istanbulu je gotovo u svakom trenutku zagađeniji od našeg Novog Sada ili Beograda. –

Ministarka Vujović već upozoravala na netačne podatke

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović u decembru prošle godine upozorila je da se prilikom informisanja javnosti o kvalitetu vazduha, koriste zvanični podaci, a ne oni sa nepouzdanih sajtova.

– Građani Srbije zaslužuju da imaju tačne i pouzdane informacije o kvalitetu vazduha koji udišu. Apelujem na sve da se prilikom informisanja šire javnosti rukovode zvaničnim podacima, a ne podacima sa nepouzdanih sajtova za koje nije utvrđeno na osnovu kojih kriterijuma objavljuju podatke – navela je Vujović.

Ona je tada rekla da sve češće čujemo kako je Beograd najzagađeniji grad na svetu, o čemu pojedini mediji u Srbiji izveštavaju preuzimajući podatke sa raznih sajtova i aplikacija poput waqi.info, airvisual.com i drugih, koji su neverifikovani i netačni, čime se građani dovode u zabludu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: NSuživo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike