Živelo prijateljstvo Srba i Mađara: Predsednik Srbije se zahvalio mađarskoj predsednici na gostoprimstvu

15.12.2022

15:33

0

Autor: 24sedam

Vučić i Novak su danas obišli srpsko-mađarsku granicu zbog zajedničke borbe protiv ilegalnih migranata i krijumčarenja ljudi

Živelo prijateljstvo Srba i Mađara: Predsednik Srbije se zahvalio mađarskoj predsednici na gostoprimstvu
Aleksandar Vučić i Katlin Novak - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se na gostoprimstvu mađarskoj koleginici Katalin Novak, sa kojom je danas obišao srpsko-mađarsku granicu zbog zajedničke borbe protiv ilegalnih migranata i krijumčarenja ljudi.

-Hvala Katalin Novak na divnom gostoprimstvu. Srpsko-mađarski odnosi nikada nisu bili na višem nivou i veliko hvala Viktoru Orbanu i Katalin Novak na odlučujućem doprinosu takvim odnosima. Do sledećeg susreta u Srbiji! Živelo prijateljstvo Srba i Mađara! poručio je predsednik na Instagramu.

 

 

Katalin Novak je na zajedničkoj konferenciji za novinare istakla da se mora napraviti razlika između migranata koji s pravom mogu da se obrate za azil i ilegalnih migranata, koji gazeći propise prelaze granicu.

-Mi smo otovoreni za izbeglice, iz Ukrajine je stiglo više od milion njih, mi im pružamo svu neophodnu pomoć da prebrode teškoće. Ima i onih koji ilegalno žele da pređu granice Evrope i protiv njih odlučno nastupamo. Pritisak ilegalne migracije se sve više povećava. Više od 271.000 slučajeva ilegalnog pokušaja prelaska granice je osujećeno, rekla je mađarska predsednica.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija preduzela dve vrste mera.

-Krenuli smo u ukidanje slobodnih viza za pojedine zemlje odakle je dolazio značajan broj migranata, Tunis, Burundi, Gvinea Bisao i Indija, u skladu sa onim što od nas zahteva EU. Drugo što preduzimamo jeste ojačavanje naše granice ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, jer imamo 4 puta uvećan priliv migranata sa teritorije Severne Makedonije i 3,6 iz Bugarske, rekao je Vučić. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike