Vučić i Katalin Novak se obratili javnosti nakon obilaska granice: Pritisak ilegalne migracije se sve više povećava (VIDEO)

15.12.2022

10:43

1

Autor: 24sedam

Vučić i Novak su razgovarali sa predstavnicima različitih graničnih službi Mađarske, posle čega se obraćaju javnosti

Vučić i Katalin Novak se obratili javnosti nakon obilaska granice: Pritisak ilegalne migracije se sve više povećava (VIDEO)
Vučić i Novak - Copyright Tv Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas radnu posetu Mađarskoj susretom sa predsednicom te zemlje Katalin Novak na prelazu Kelebija - Tompa, gde obilaze privremene  granične barijere. 

Vučić i Novak su razgovarali sa predstavnicima različitih graničnih službi Mađarske, posle čega se obraćaju medijima.

 

Katalin Novak je istakla da je granica obezbeđenje, rekavši da se odbranom ove granice brani mir i bezbednost građana Evropske unije. 

-Da bismo očuvali naš mir, moramo da obezbedimo da naoružani konflikti ostanu van naših granica i moramo da napravimo razliku između migranata koji s pravom mogu da se obrate za azil i ilegalnih migranata, koji gazeći propise prelaze granicu. Mi smo otovoreni za izbeglice, iz ukrajine je stiglo više od milion njih, mi im pružamo svu neophodnu pomoć da prebrode teškoće. Ima i onih koji ilegalno žele da pređu granice Evrope i protiv njih odlučno nastupamo. Pritisak ilegalne migracije se sve više povećava. Više od 271.000 slučajeva ilegalnog pokušaja prelaska granice je osujećeno, rekla je mađarska predsednica.

Tv Pink Printscreen
Vučić i Katalin Novak se obraćaju javnosti posle obilaska granice

Ona je dodala da su migranti sve agresivniji, sve je više krijumčara ljudi.

-Svakodnevni su napadi na pripadnike granične policije i to ne možemo da dozvolimo. Najveći broj njih dolazi iz pravca Srbije i zato pokušavamo da stanemo na put i na severnoj granici, Srbije sa Mađarskom, ali i na južnoj između Srbije i Severne Makedonije. Hvala našim prijateljima i nadam se da ćemo saradnju još više poboljšati, rekla je Katalin Novak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na početku zahvalnost Katalin Novak na pozivu i prilici da se sretnu.

-Zahvalan sam što na nedeljnom nivou razgovorama. Mi smo preduzeli dve vrste mera. Krenuli smo u prihvatanje, ukidanje slobodnih viza za pojedine zemlje odakle je dolazio značajn broj migranata, Tunis, Burundi, Gvinea Bisao i Indija, u skladu sa onim što od nas zahteva EU, rekao je na početku Vučić.

Drugo što preduzimamo jeste ojačavanje naše granice ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, jer imamo 4 puta uvećan priliv migranata sa teritorije Severne Makedonije i 3,6 iz Bugarske. 

-Mi smo samo sa teritorije Severne Makedonije sprečili ilegalan ulazak 45.965 ilegalnih ulaza i preduzeli smo još jednu meru - oštriji pristup prema onima koji pripadaju naoružanim kriminalnim grupama. Verujem da ćemo nastaviti da preduzimamo važne mere, istakao je Vučić.

Nakon toga je planirana prezentacija tehničkih uređaja i opreme.

Mađarska je još 2015. godine postavila barijere duž granice sa Srbijom, u dužini od 175 kilometara, koje su u međuvremenu dodatno ojačane. 

Predstavnici Srbije, Mađarske i Austrije su u novembru, tokom susreta u Beogradu, potpisali Memorandum o saradnji tri zemlje kako bi se što efikasnije borile protiv ilegalnih migracija.

Tada je dogovoreno i tri zemlje zajednički angažuju veći broj policajaca na granici prema Severnoj Makedoniji, kao i da uključe i značajnu opremu, automobile sa termovizijskim kamerama, kako bi se odbrana od ilegalnih migracija prebacila na južne granice.

"Srbija ne želi da bude parking za ilegalne migrante", poručio je tada predsednik Vučić i poručio da je Srbija prema izbeglicama i prema onima kojima je teško uvek imala razumevanja i pokazivala solidarnost i to će raditi i dalje.

Istakao je da je broj ileganih migranata u Srbiji gotovo udvostručen u odnosu na prošlu godinu, kao i da najčesće stižu iz pravca Severne Makedonije i Bugarske.

Najveći broj migranata u Srbiju stiže iz Avganistana (40 odsto) i Sirije (30 odsto), kao i iz Pakistana, Burundija i Maroka, naveo je Vučić.

Programom posete predviđen je obilazak privremenih graničnih barijera i razgovor sa predstavnicima različitih graničnih službi Mađarske, saopštila je pres služba predsednika.

Mnogo teških obaveza narednih dana, ali divno gledati zemlju

Predsednik Srbije, koji danas boravi u radnoj poseti Mađarskoj, tokom leta je poručio da bez obzira na teške obaveze koje ga očekuju narednih dana, uživa u divnom pogledu na zemlju za koju najviše voli.

"Iznad vojvođanskih polja, na putu za Mađarsku. Mnogo teških obaveza narednih dana, ali je divno gledati i iz vazduha zemlju za koju se borite i koju volite najviše na svetu", napisao je predsednik na Instagramu.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike