Borelj danas informiše lidere EU o situaciji na KiM

15.12.2022

11:12

0

Borelj je takođe najavio da se očekuje da lideri potvrde kandidatski status Bosne i Hercegovine

Borelj danas informiše lidere EU o situaciji na KiM
Žozep Borelj - Copyright Tanjug printscreen

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je da će danas na samitu u Briselu lidere EU informisati o tenzijama na Kosovu i Metohiji.

- Znate da smo poslednjih dana imali mnogo tenzija na severu Kosova. Poslao sam našeg specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka u Prištinu i Beograd. Upoznaću lidere sa situacijom i pokušajima da se ona smiri i da se vratimo dijalogu. To je jedini način da se obezbedi evropska budućnost Kosova i Srbije - rekao je Borelj uoči današnjeg sastanka.

Istakao je da je od apsolutne važnosti da nemiri prestanu, da se uklone barikade, da se vrate smirenost i diskusija, kako je rekao, o predlogu koji je stavljen na sto da bi se našlo trajno i koherentno rešenje za tenzije između Prištine i Beograda.

Borelj je takođe najavio da se očekuje da lideri potvrde kandidatski status Bosne i Hercegovine.

- Ovo treba da bide dobra prilika za lidere BiH da rade na reformama - naveo je Borelj, i dodao da je ovo veoma važan korak i za BiH i za ceo region.

Lideri EU će se danas sastati u Briselu, gde će razgovarati o ratu u Ukrajini i pitanjima vezanim za energetiku i ekonomiju, bezbednost, odbranu, spoljne odnose...

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike