Četvrta noć na barikadama uz prvi sneg i fudbal - Kfor prati situaciju, Eskobar poručuje: Rekao sam Kurtiju, ZSO mora da se formira

13.12.2022

21:20

0

Autor: 24sedam

Svesni da je pred njima još jedna budna noć, Srbi na barikadama su se organizovali i obezbedili televizor kako bi pratili sportska dešavanja

Četvrta noć na barikadama uz prvi sneg i fudbal - Kfor prati situaciju, Eskobar poručuje: Rekao sam Kurtiju, ZSO mora da se formira
Srbi i večeras na barikadama - Copyright Foto:Kosovo online

Četvrta noć na barikadama na severu Kosova protiče mirno, a kako je počeo da pada i prvi sneg ove zime, Srbi koji protestuju zbog protivpravnog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, našli su način da se zagreju.

Svesni da je pred njima još jedna budna noć, Srbi na barikadama su se organizovali i obezbedili televizor kako bi pratili sportska dešavanja.

Uz čaj i kafu veče provode gledajući evroligaške mečeve Crvene Zvezde i Partizana, iako se u istom vremenu igra i utakmica polufinala Svetskog prvenstva u fudbalu.

Inače, ranije danas je na Tviteru osvanula fotografija na kojoj se vidi dečak koji je na svom motoriću ispred barikada u Rudaru.

Kfor: Pratimo dešavanja na severu, u kontaktu smo sa vojnim snagama tzv. Kosova i Srbije

Misija NATO na Kosovu Kfor saopštila je da pomno prati dešavanja na severu Kosova i dodala da je bliskom kontaktu sa predstavnicima kosovskih i srpskih snaga, prenosi Reporetri.

Kako prenosi taj medij, Kfor nije odgovorio da li će učestvovati u uklanjanju barikada na severu.

- Kfor nastavlja da bude izuzetno oprezan i potpuno sposoban da sprovede svoj mandat UN kako bi omogućio bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. To uključuje provećanje patrola na severu Kosova, u bliskoj saradnji sa tzv. kosovskom policijom i Euleksom - navode iz Kfora.

Profimedia
 

 

Kfor ističe da je u kontaktu i sa bezbednosnim snagama Srbije.

- Komandant Kfora nastavlja da bude u kontaktu sa svojim kolegama, uključujući predstavnike kosovskih institucija i bezbednosnih organizacija Kosova, kao i sa šefom Oružanih snaga Srbije - dodaju iz Kfora.

Eskobar: Kurtiju sam jasno stavio do znanja da očekujemo formiranje ZSO

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar rekao je da je na sastanku sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem razgovarao o situaciji na severu Kosova i dodao da su pokušali da pronađu rešenje, prenosi Reporteri.

Eskobar je nakon sastanka rekao da je jasno stavio do znanja da očekuje od premijera tzv. Kosova da počne da radi na implementaciji sporazuma o Zajednici srpskih opština.

Tanjug/Slobodan Miljević
 

- Jasno sam izrazio očekivanje da počnemo da razgovaramo o implementaciji ZSO. Jasno sam to rekao, tako da se nadam da ćemo videti posvećenost tokom ove krize u bliskoj budućnosti - izjavio je Eskobar.

On je rekao da je sa Kurtijem razgovarao i o potrebi da svi budu mirni u vreme napetosti i da nastave dijalog.

Takođe, Eskobar je dodao da je izrazio podršku Kurtiju o francusko-nemačkom predlogu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike