Ivanu Todosijeviću usred krize na KiM uručena presuda jer je rekao istinu o Račku

13.12.2022

11:49

0

Autor: 24sedam

Očigledno je da je uručivanje presude Todosijeviću sračunato i tempirano baš u ovom trenutku s namerom Prištine da dodatno zaplaši Srbe na KiM

Ivanu Todosijeviću usred krize na KiM uručena presuda jer je rekao istinu o Račku
Ivan Todosijević - Copyright Kosovo onlajn printscreen

Ivanu Todosijeviću danas je stigla pisana i prevedena presuda kojom je u oktobru ove godine osuđen na godinu dana zatvora zbog navodnog podsticanja na nacionalnu, rasnu i versku mržnju, saznaju Novosti.

Todosijević je osuđen jer je izjavio da je "povod za agresiju na našu zemlju navodna humanitarna katastrofa na KIM i izmišljen Račak”.

Presuda iz oktobra je doneta u ponovljenom procesu protiv Todosijevića i njegov advokat će već u četvrtak podneti žalbu Apelacionom sudu.

Očigledno je da je uručivanje presude Todosijeviću sračunato i tempirano baš u ovom trenutku s namerom Prištine da dodatno zaplaši Srbe na KiM i izazove nove tenzije i potencijalnu krizu. 

Ovom drakonskom presudom iz oktobra ove godine, Kurti je brutalno pregazio odredbe Briselskog sporazuma koje se tiču prava na pravično suđenje Srbima koji dolaze iz srpskih sredina, ovim Priština želi da ukine slobodu govora za svakog Srbina na Kosovu i Metohiji.

Podsetimo, na prvom suđenju Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je Todosijevića 5. decembra 2019. na dve godine zatvora zbog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je tada kao sramnu i etnički i politički motivisanu presudu i poručio da je jasno da su pali svi postulati prava i pravde za Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Ivan Todosijević osuđen je prvostepeno na godinu dana zatvora skandaloznom presudom kojom se Srbima na Kosovu i Metohiji zabranjuje pravo na mišljenje, slobodu govora i izražavanja i time ukidaju sve građanske i demokratske slobode koje su civilizacijska tekovina 21. veka", naveo je Petković u saopštenju.

Srpska lista ocenila je da protivzakonitom, etnički motivisanom i bez dokaza donetom presudom protiv člana Predsedništva te stranke Ivana Todosijevića Priština nastavlja obračun i progon Srba na Kosovu i Metohiji sa jasnim ciljem zastrašivanja i proterivanja srpskog naroda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike