Sramna presuda u Prištini: Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora

19.10.2022

12:25 >> 12:51

0

Kako je sudija naveo, kazna će se primeniti nakon pravosnažnosti ove presude

Sramna presuda u Prištini: Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora
Ivan Todosijević - Copyright Kosovo onlajn printscreen

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević proglašen je krivim i osuđen na godinu zatvora u ponovljenom procesu pred sudom u Prištini, gde je optužen za širenje „mržnje i netrpeljivosti“ zbog izjave da je slučaj Račak izmišljen.

Kako je sudija naveo, kazna će se primeniti nakon pravosnažnosti ove presude u zakonskom roku.

Protiv odluke suda Todosijević ima pravo da podnese žalbu Apelacionom sudu u roku od 15 dana od preuzimanja pisane presude.

Na prvom suđenju Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je Todosijevića 5. decembra 2019. na dve godine zatvora zbog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“.

Advokat najavio žalbu!

Nebojša Vlajić, advokat Ivana Todosijevića, najavio je da će uložiti žalbu Aplecionom sudu u roku od 15 dana od dobijanja presude.

Vlajić je za Kosovo onlajn ocenio da Osnovni sud u Prištini "luta kroz pravo i kroz zakone" i ponavlja istu grešku kao kod prvog suđenja.

"Osnovni sud u Prištini je prvi put izrekao kaznu od dve godine, a sada od godinu dana. Kako je moguće da za isti događaj, gde se nije promenilo ništa za dve godine, izreknu kazne koje se ovoliko razlikuju", upitao je Vlajić.

On je izrazio uverenje da Apelacioni sud u Prištini ima drugačije mišljenje o ovom slučaju i istakao da je Vrhovni sud ukidajući presudu pokazo da je to tako.

"Očekujem da će se i ovo završiti kao što se prošli put završilo da će ova presuda biti anulirana", ocenio je Vlajić.

 

 

Da podsetimo, Ivan Todosijević je optužen zbog izjave da je "povod za agresiju na Srbiju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak".

"A upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, izjavio je Todosijević 24. marta 2019. na skupu protiv NATO agresije.

U julu te godine Tužilaštvo u Prištini je protiv njega podiglo optužnicu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike