Situacija u Velikoj Hoči: Vlasnik vinarije smiruje narod, Kurtijevi specijalci zaplenili sve do poslednje kapi! (FOTO)

08.12.2022

19:06

0

Autor: 24sedam

Apeluje se na privremene prištinske institucije da pokažu uzdržanost i svest da se politički i pravni problemi ne mogu rešavati demonstracijom sile

Situacija u Velikoj Hoči: Vlasnik vinarije smiruje narod, Kurtijevi specijalci zaplenili sve do poslednje kapi! (FOTO)
Copyright Printscreen/YouTube/RTS

Situacija u Velikoj Hoči počela je da se smiruje, jer je vlasnik vinarije Petrović zamolio sve okupljene građane da ostanu mirni, jer kako je rekao ne želi "da bilo ko završi u zatvoru".

Nakon toga, pripadnici specijalne policije zajedno sa službom carine ušli su u njegov podrum kako bi završili sa konfiskacijom vina koje se pretače u cisternu.

U Velikoj Hoči prisutan je veliki broj pripadnika specijalne i regularne policije, kao i službenika carine, prenosi Kosovo Online.

Kurtijeva policija zaplenila je gotovo svo vino, što je oko 42.000 litara.

Ovim činom završena je gotovo dvodnevna drama, a sve vreme kuća porodice Petrović bila je pod okupacijom.

 

Dramatičan apel eparhije raško-prizrenske

Apelujemo na kosovske institucije da pokažu uzdržanost i svest da se politički i pravni problemi ne mogu rešavati demonstracijom sile pred srpskim narodom, posebno u sredinama kao što je Velika Hoča, gde Srbi 23 godine jedva preživljavaju u getu, poručili su iz Eparhije raško-prizrenske nakon što je u ovom mestu tzv. Kosovska carina porodičnoj vinici Petrović oduzela oko 42.000 litara vina, a zbog, kako su naveli, neovlašćene proizvodnje.

Iz Eparhije ističu da, usled najnovijih zbivanja na KiM, na severu i u Velikoj Hoči, svakodnevno dobijaju zabrinjavajuće vesti od vernika – "da se pojačava pritisak kosovskih vlasti na naš narod".

- Kao Crkva koja je vekovima bila i ostala uz svoj narod na ovim prostorima, ne možemo da ravnodušno gledamo na sprovođenje mera koje izazivaju međuetničko nepoverenje i napetost i još više mogu podstaći naš narod na iseljavanje - kažu iz Eparhije upozorivši da "takva situacija može da dovede do eskalacije nasilja, koje nikome nije na korist".

Stoga, oni apeluju na privremene prištinske institucije da pokažu uzdržanost i svest da se politički i pravni problemi ne mogu rešavati demonstracijom sile pred srpskim narodom.

- Posebno u sredinama kao što je Velika Hoča, gde Srbi 23 godine jedva preživljavaju u getu - naglasili su.

Istovremeno, oni i od međunarodnih predstavnika očekuju da učine sve što je u njihovoj moći da se zaustavi "najnoviji talas pritisaka na naš preostali narod".

- Oni postupke kosovskih institucija doživljavaju kao direktnu pretnju – da za Srbe nema mesta na ovim prostorima.

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost što su, kako navode, međuetnički odnosi i poverenje na KiM na najnižem nivou u poslednjih dvadeset godina. Pozvali su na mir i uzdržanost.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: KoSSev

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike