Vedrana Rudan: Da li iko normalan može da pomisli da su N1 i Nova S slobodni mediji?

07.12.2022

13:19

2

Autor: 24sedam

Hrvatska književnica reagovala je na potez televizija N1 i NovaS koji su zamračili svoje ekrane

Vedrana Rudan: Da li iko normalan može da pomisli da su N1 i Nova S slobodni mediji?
Vedrana Rudan - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Hrvatska književnica Vedrana Rudan prokomentarisala je potez tajkunskih televizija N1 i Nove S i gašenje njihovih programa u periodu od 24 časa.

- Zašto bi iko normalan mogao pomisliti da su N1 i NovaS slobodni mediji? Ovaj tekst o ‘mraku u Srbiji’ bez ovih televizija nije čak ni ‘pametna glupost’, to je čista glupost, ocenjuje Rudan.

Povezala je problematiku srpskih medija i s Amerikom, čiji lideri vekovima zagovaraju liberalnu demokratiju, zbog čega su se, smatra Rudan, "neopravdano mešali u poslove drugih zemalja kako bi i tamo uspostavili demokratiju”.

- Ako nisam za Vučića, ako nisam za demokratiju, ako nisam za fašizam, za što sam? Pravo je pitanje, protiv čega sam? Protiv sam svih onih koji me žele uveriti da postoji demokratija, da postoje slobodni mediji, da je Amerika svetski Crveni krst. Kad svet, ako ikad, shvati da demokratija ne cveta tamo gde lova caruje, možda na crnim ekranima nećemo čitati kretenske slogane jer neće postojati ni mediji koji su danas uvek i svugde samo glas svoga gospodara, piše Rudan, koja na kraju ironično zaključuje:

- Za uznemirene demokrate iz Srbije i okoline. Ne sekirajte se. Uskoro će bljesnuti danas mračni ekrani, televizije će dobiti nacionalnu frekvenciju, valjda vam je jasno da pravda uvek pobeđuje na kraju. Posebno američka, zaključila je Rudan, prenose hrvatski mediji.

Potez ovih medija prokomentarisao je juče i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon Samita u Tirani.

- Važno je da se zna da niko njima nije zamračio kanale, već da su oni sami to uradili. Ako se bore za sebe, onda je to ozbiljan problem, zašto im vlasnik te televizije ne dozvoljava da iskažu svoju volju – rekao je Vučić i dodao:

- Zašto danas - ne mogu da vam objasnim koliko je to bila važna tema i koliko se neko potresao. Saglasan sam da treba da se razgovara o medijskim slobodama, naročito u tim medijima - rekao je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike