Šta piše u Deklaraciji sa Samita u Tirani: Zemlje Zapadnog Balkana preuzele određene obaveze, evo šta Srbija treba da uradi

07.12.2022

09:43

0

Autor: I.K.

EU opredeljena presprektivi članstva Zapadnog Balkana u Uniji, poziva na usklađivanje politike

Šta piše u Deklaraciji sa Samita u Tirani: Zemlje Zapadnog Balkana preuzele određene obaveze, evo šta Srbija treba da uradi
veliko interesovanje novinara za Samit EU-Zapadni Balkan - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

U Tirani je juče održan Samit EU-Zapadni Balkan, a učesnici su potpisali i Deklaraciju kojom se obavezuju da dogovoreno i sprovedu. Činjenica da je ovaj Samit prvi put održan upravo na prostoru Zapadnog Balkana svedoči o nameri zvaničnika Evropske Unije da pokažu da podržavaju države sa ovih prostora u njihovim evrointegracijama. 

Pažnja je tokom Samita koji je okupio zvaničnike Evrope bila fokusirana na aktuelna goruća pitanja u regionu i svetu. Na stolu su bila rešenja za prevazilaženje energetske krize, migrantske krize, ali i pitanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i usklađivanje sa spoljnom politikom EU što u prevodu znači očekivanje da Srbija uvede sankcije Rusiji.

U Deklaraciji koju su potpisali lideri EU navodi se da se od Beograda i Prištine očekuje konkretan napredak ka sveobuhvatnom i legalno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa, ali i to da se svi do sada dogovoreni sporazumi u potpunosti poštuju i to bez odlaganja.

"To je od ključnog značaja za stabilnost i razvoj celog regiona i kako bi se osiguralo da strane mogu da idu dalje na svom evropskom putu", navodi se u Deklaraciji u devetoj od 33 tačke odnosno zaključka sa Samita EU-ZB.

U Deklaraciji se pruža podrška visokom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslavu Lajčaku.

Instagram/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak na sastanku u Beogradu

 

"Ponovo naglašavamo naše jako očekivanje da će se svi postignuti sporazumi potpuno poštovati i sprovesti bez odlaganja", zaključeno je u Deklaraciji sa Samita u Tiranu kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

I baš u danu kada su lideri EU apelovali na obe strane da se konstruktivno angažuju i suzdrže jednostranog i/ili provokativnog delovanja koje bi moglo dovesti do napetosti i nasilja, Kurti je poslao policiju na sever Kosmeta provocirajući incidente među Srbima.

Osim dijalogom Beograda i Prištine, usvojenom Deklaracijom lideri EU potvrdili su nedvosmislenu opredeljenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU i pozvali na ubrzanje procesa pristupanja na temelju kredibilnih reformi i načela vlastitih rezultata.

Pozdravljaju se svi do sada postignuti napori i pozivaju članice Zapadnog Balkana, koje to još nisu učinile, da se usklade sa Zajedničkom spoljnom i sigurnosnom politikom EU. Kako je i Vučić naglasio u obraćanju javnosti juče posle Samita, ova stavka, bez ikakve sumnje odnosi se na Srbiju jer smo mi jedina zemlja koja sankcije Rusiji još nije uvela.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Samitu u Tirani

 

 

Predsednik Vučić je naveo da je okupljenima na Samitu detaljno obrazložio, dokumentujući sve iznete tvrdnje, zašto Srbija nije uvela sankcije, kao i da čvrsto stoji pri stavu poštovanja teritorijalnog integriteta kako Ukrajine, tako i Srbije. 

U Deklaraciji, koja ima 33 tačke, lideri EU naglašavaju da ostaju najbliži partner, glavni investitor, trgovinski partner i najveći donator za region, takođe podstiču na važnost reformi i naglašavaju da će podržavati opredeljenost partnera ZB za inkluzivnu regionalnu saradnju i jačanje dobrosusedskih odnosa.

U dokumentu na prvom mestu navode da su oni, 'lideri EU i njenih država članica, uz konsultacije sa liderima ZB, održali  Samit, prvi put u regionu zapadnog Balkana i zaključili da eskalacija agresivnog rata Rusije protiv Ukrajine ugrožava evropski i globalni mir i bezbednost".
Istakli su važnost strateškog partnerstva između EU i regiona zapadni Balkan. 

EU u jednoj od tačaka pozdravlja odlučnost partnera ZB da podrže temeljne evropske vrednosti i principe u skladu sa međunarodnim zakonima, jačanjem demokratije, vladavine prava.

Deklaracija naglašava i potrebu za trajnim naporima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i za povećanom podrškom za dobro upravljanje, unapređivanje ljudskih prava, ravnopravnost polova i prava osoba koje pripadaju manjinama.

Kredibilitet te opredeljenosti, kako dodaju, zavisi od sprovođenja neophodnih reformi.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel i Edi Rama na Samitu u Tirani

 

Deklaracijom podsećaju na odluku o otvaranju zajedničke kupovine gasa, LNG-a za ZB, na potrebu kontinuiranog sprovođenja Ekonomskog i investicionog plana za ZB te Zelene i Digitalne agende što će, kako navode, pomoći da se osnaži ekonomija i otpornost regiona.

Navode i da će podržavatu poljoprivedu, sprovođenje zelene agende, produbiti sektorsku saradnju, ubrzati i produbiti politički angažman i angažman u oblasti politika, uključujući i redovno održavanje samita EU-zapadni Balkan. 

Kao važno navode i sporazum o romingu koji će prvo omogućiti smanjenje troškova rominga između EU i zapadnog Balkana sa namerom da se posle potpuno ukloni. 

Upravljanje migracijama je i dalje, kako su naveli, zajednički izazov i odgovornost zbog čega je EU povećala finansijsku podršku regionu sa više od 170 miliona evra.

Apeluju da se dalje pojača saradnja u borbi protiv terorizma i ekstremizma, kao i da partneri sa Zapadnog Balkana uspostave i održavaju odnose sa Kancelarijom evropskog javnog tužioca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike