Plenković podržao evrointegracije BiH, ali nije preskočio da kritikuje Srbiju

06.12.2022

12:24

0

Plenković je najavio da će se u nacrtu deklaracije skupa naći da oni koji žele da idu prema članstvu u EU moraju da se usklade s evropskim spoljnim i bezbednosnim standardima

Plenković podržao evrointegracije BiH, ali nije preskočio da kritikuje Srbiju
Edi Rama i Andrej Plenković - Copyright AP Photo/Andreea Alexandru

Hrvatska zagovara da Evropska unija kandidatski status Bosni i Hercegovini da „što pre, po mogućnosti već sad u decembru”, rekao je danas u Tirani hrvatski premijer Andrej Plenković. Nije međutim, preskočio da napomene da se Srbija "jako slabo" usaglašava s evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

Plenković učestvuje na samitu EU - Zapadni Balkan, a novinarima je uoči skupa rekao da će teme biti jačanje saradnje "dveju strana", posebno u pogledu proširenja, osnaživanja saradnje u energetskom sektoru i u borbi protiv nezakonitih migracija, o ukidanju rominga te o budućnosti Evrope u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. 

Govoreći o BiH, Plenković je rekao da je hrvatski stav „jasan” te da ona podržava davanje statusa kandidata BiH „što pre, po mogućnosti već sada u decebru”. To će, kazao je, zavisiti od uslova za to, poput formiranja institucija, nastavka izborne reforme i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i svih drugih u BiH.

Plenković je najavio da će se u nacrtu deklaracije skupa naći da oni koji žele da idu prema članstvu u EU moraju da se usklade s evropskim spoljnim i bezbednosnim standardima, što, kako je kazao, "većina regiona to radi”, a Srbija to čini "jako slabo” kad je reč o paketima sankcija Rusiji.

-Mi smo ih pozvali da se usklade što pre, naveo je Plenković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike