Premijerka Brnabić prenela Varheljiju da Srbija ostaje posvećena reformama na putu ka EU

02.12.2022

14:06

0

Varhelji je podržao proces evropskih integracija Srbije i kao ključne teme od značaja za dve strane izdvojio energetiku i migracije, saopštila je Vlada Srbije

Premijerka Brnabić prenela Varheljiju da Srbija ostaje posvećena reformama na putu ka EU
Oliver Varheji, Ana Brnabić - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas, na sastanku s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, da Srbija ostaje posvećena reformama na evropskom putu jer su one u interesu njenih građana.

Varhelji je podržao proces evropskih integracija Srbije i kao ključne teme od značaja za dve strane izdvojio energetiku i migracije, saopštila je Vlada Srbije posle sastanka premijerke i komesara. 

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/
Ana Brnabić i Oliver Varhelji

Predsednica Vlade zahvalila je lično komesaru Varheljiju i ambasadoru Emanuelu Žiofreu, šefu Delegacije EU u Srbiji, na podršci koju pružaju Srbiji u procesu evropskih integracija. 
Brnabić je rekla da je fokus Vlade nastavak reformi u oblasti vladavine prava i pre svega u oblasti pravosuđa, u skladu sa ustavnim amandmanima koji su usvojeni na referendumu u januaru ove godine. 

U koordinaciji sa Venecijanskom komisijom, Vlada radi na izradi seta pravosudnih zakona, čiji je cilj da pravosuđe bude nezavisnije i efikasnije. 

Pored toga, kako je istakla premijerka, fokus će biti na usvajanju seta medijskih zakona na kojima radi novo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, i nastavku reformi u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Kao ključne teme od značaja za dve strane izdvojio je energetiku i migracije. Varhelji je podsetio da je Evropska komisija odredila 165 miliona evra finansijske podrške za oblast energetike, i da će nastaviti da podržava energetski deversifikaciju na Zapadnom Balkanu. 

Pored toga, kako je istakao Varhelji, važno je nastaviti saradnju u oblasti borbe protiv nelegalnih migracija, u čemu Srbija može da računa na pomoć i podršku EU, kao i dalje usaglašavanje vizne politike sa EU.

Brnabić je u razgovoru sa Varheljijem takođe izrazila nezadovoljstvo zbog jučerašnje izjave Petera Stana u vezi sa imenovanjem Nenada Rašića za ministra  privremenih prištinskih institucija, i rekla da je to u suprotnosti sa Briselskim sporazumom i sa voljom naroda koja je iskazana na izborima.

Sastanku su prisustvovali ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, kao i šef Delegacije EU Žiofre

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike