Bocan-Harčenko o potezu Kurtija i reakciji EU: Sve je predvidljivo

02.12.2022

19:15

0

Autor: 24sedam

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da se Moskva ne čudi "svojevoljnim odlukama" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija

Bocan-Harčenko o potezu Kurtija i reakciji EU: Sve je predvidljivo
Aleksandar Bocan-Harčenko - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da se Moskva ne čudi "svojevoljnim odlukama" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da imenuje, kako je rekao, "njemu lojalne Srbe na ministarske funkcije", kao i da nije očekivala negativnu reakciju EU.

Saopštenje Bocan-Harčenka prenosimo u celosti:

"Otvoreno govoreći, nimalo nas ne čude svojevoljene odluke kosovskog „premijera“ Kurtija u vezi sa imenovanjem na ministarske pozicija Srba koji su mu lojalni. Baš kao što nismo očekivali negativnu reakciju EU. Sve je predvidljivo, kako smo i isticali. Zapad, samo što je stišao jednu krizu, pruža Prištini mogućnost da ponovo izazove eskalaciju napetosti.

Pri tome, cilj kosovskih Albanca je i dalje isti – stvoriti nepodnošljive uslove za Srbe u pokrajini i naterati ih da napuste svoje domove. Reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i drugih rukovodilaca je dostaojanstvena i opravdana, održiva u pravnim okvirima. Samo se Beograd i pridržava Briselskog sporazuma.

Sa negodovanjem osuđujemo uvredljive i klevetničke izjave kosovskog „premijera“ Kurtija za N1 na račun Srbije i Rusije".

Vučića na stav EU: To je bedni antisrpski odnosć



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da neće putovati u Tiranu 6. decembra na samit Evropske unije i Zapadnog Balkana i dodao da odluka Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića nije dobila zasluženu osudu EU.

Vučić je ocenio da je EU pokazala bedni antisrpski odnos i da je ono što je danas uradio, kako je naveo, teroristički ološ Aljbin Kurti, trebalo da dobije zasluženu osudu EU, ali da je ona izostala.
Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Potez Prištine pokazuje da oni žele progon i proterivanje Srba sa Kosova i Metohije. Nisam siguran da će sutra doći do razgovora sa evropskim komesarom Oliverom Vatheljijem nakon mojih reči i naših odluka u međuvremenu. Ne samo da su prekršili norme Briselskog sporazuma, prekršili su sve norme međunarodnog prava i baš ih briga, zato što je to u interesima jedne evropske sile - rekao je predsednik Srbije.

Kako je naveo, izabrali su najgori srpski ološ, ističući da ne postoji gori.


- Izabrali su najgori srpski ološ, sa dna kace, ne postoje gori. Oni ničije poverenje u Srbiji nemaju, ali imaju poverenje Aljbina Kurtija i zapadnih agentura. Misle da će time da nas uplaše. Nema problema. Možete da uništite predsednika Srbije, da organizujete proteste u Srbiji, da me ubijete. Ali za mene su Kosovo i Metohija najveća srpska svetinja, za mene je Srbija svetinja. Bolje da me nema, nego da vam je predam u ruke, i neću vam je predati u ruke. I zato niko iz Srbije neće biti u Tirani, a vi lepo dolazite, putujte avionom, pričajte gluposti i lupetajte, svi vi iz Evrope i Zapadnog Balkana - rekao je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike