Vučić se sastao sa Hongšanom: Iskreno prijateljstvo Srbije i Kine

30.11.2022

11:49

0

Autor: 24sedam

Delegacija Komunističke partije Kine boravi u poseti Srbiji

Vučić se sastao sa Hongšanom: Iskreno prijateljstvo Srbije i Kine
Aleksandar Vučić sa Ćijenom Hongšanom - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zamenikom ministra međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Ćijenom Hongšanom. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo.

"Prijateljstvo Srbije i Kine je iskreno i nastavićemo da ga produbljujemo i razvijamo", poručio je Vučić u objavi na instagram profilu "Budućnostsrbije", uz fotografije susreta.

 

Kako je navedeno u saopštenju posle sastanka, razgovarano je o brojnim aspektima strateškog partnerstva sa Narodnom Republikom Kinom, a predsednik Srbije je ocenio da odnosi Beograda i Pekinga ulaze u novu fazu razvoja, posebno kroz planove za svestranu ekonomsku saradnju, unapređenje trgovinske razmene i priliv novih kineskih investicija.

Predsednik je izrazio podršku Srbije Inicijativi za globalni razvoj, kao formatu koji se zalaže za kreiranje povoljnog ambijenta radi ubrzanja globalnog razvoja uz podsticanje ravnopravnog i izbalansiranog razvojnog partnerstva. Predsednik Vučić je posebno istakao da inicijative predsednika Đinpinga imaju posebnu težinu, budući da su okrenute opštoj dobrobiti čovečanstva uz fokus na povezivanje i saradnju, bez obzira na veličinu i realnu snagu država u međunarodnoj areni. 

TANJUG/ Rade Prelic
predsednik Srbije sa kineskom delegacijom

 

Vučić je ponovio zahvalnost kineskom predsedniku, NR Kini i Komunističkoj partiji Kine na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, njene nezavisnosti i samostalnosti, posebno naglasivši da i Srbija nepokolebljivo i dosledno podržava politiku „jedne Kine“ u svim međunarodnim forumima. 

Zamenik ministra Hongšan je istakao da dobri odnosi dvojice predsednika i njihovi brojni susreti ulivaju jaku pokretačku snagu za dalji razvoj saradnje Srbije i Kine i dodao da je njegova zemlja spremna za dalje jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Srbijom.

TANJUG/ Rade Prelic
predsednik Srbije sa kineskom delegacijom


Predsednik je izrazio nadu u skoru posetu predsednika Si Đinpinga, čime bi nam ne samo ukazao posebnu čast, već i pružio priliku da ga srdačno ugostimo i iskažemo zahvalnost i za njegovo lično angažovanje na izgradnji čeličnog prijateljstva naše dve zemlje.

Sa delegacijom Komunističke partije Kine danas se sastao i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, koji je izjavio nakon sastanka da je Srbija najveći prijatelj Kine u Evropi. Tokom sastanka je razgovarano o jačanju saradnje u svim oblastima između dve države, ali i na nivou partija.

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
 

 

Delegacija Komunističke partije Kine boravi u poseti Srbiji, sa kojom se juče sastao i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike