Ana Brnabić se sastala sa privrednicima u Bukureštu: "Srbija i Rumunija oduvek imaju dobre odnose"

27.11.2022

21:02

0

Premijerka Brnabić će se sutra sastati sa rumunskim premijerom

Ana Brnabić se sastala sa privrednicima u Bukureštu: "Srbija i Rumunija oduvek imaju dobre odnose"
Premijerka Ana Brnabić u Bukureštu - Copyright Tanjug/Peđa Vučković

Premijerka Ana Brnabić doputovala je večeras u Bukurešt, gde će učestvovati na Minehnskom sastanku lidera u okviru predstojeće Minhenske bezbednosne konferencije.

Brnabićeva je svoju posetu započela sastankom sa privrednicima, među kojima je Dušan Vilms, vlasnik trgovinskog lanca "Remarkt", koji je ukazom predsednika Aleksandra Vučića ove godine odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge.

Srbija i Rumunija oduvek imaju dobre odnose, a preko privredne saradnje oni mogu biti još bolji, rekao je Vilms novinarima u Bukureštu.

Tanjug/Peđa Vučković
 

On je primetio da mnogo Rumuna posećuje Beograd i da dnevno ima dva organizovana leta.

- Moram priznati da je veoma lepo biti Srbin u Rumuniji pošto nas jako vole, veoma dobro se razumemo, imamo sličnosti u jeziku i jako su otvoreni prema svemu što dolazi iz Srbije i to nam mnogo pomaže u poslovanju - rekao je Miron Radić, direktor vinarije "Liliac", u kojoj je zaposlen od 2012. i koja ima svoju prozivodnju u Transilvaniji.

"Fino je videti kako se razvijaju dve države istim tempom", rekao je direktor vinarije.

Ambasador Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević, koji je prisustvovao sastanku premijerke sa privrednicima, rekao je novinarima da je obim trgovinske razmene između dve zemlje u 2021. iznosio 2,25 milijardi evra, dodajući da je to istorijski maksimum, ali da je, kaže, i dalje daleko od stvarnih potencijala.

Tanjug/Peđa Vučković
 

- Jedna od sjajnih prilika da se to poveća je i večeras, kada je naša predsednica Vlade u Bukureštu. Uspeli smo da započnemo neke stvari koje su veoma važne kada je u pitanju promocija srpskih proizvoda uz organizaciju Biznis foruma. Svakako ima još prostora da se trgovinska saradnja unapredi - rekao je ambasador.

Istakao je da su dobri odnosi dveju zemalja veoma značajni za srpsku nacionalnu manjinu, dodajući da su Srbija i Rumunija kroz istoriju redak primer na Balkanu jer nisu bile ni u kakvim sukobima.

- Imamo dve kraljice koje su rumunskog porekla i puno potencijala za razvoj naše saradnje - rekao je Tomašević.

Premijerka Brnabić će se sutra sastati sa rumunskim premijerom Nikolaeom Chukom, a potom će učestvovati na Minhenskom samitu lidera.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike