Bilčik: Rezolucija o proširenju je skup političkih preporuka, ništa novo

23.11.2022

20:06

0

Bilčik je naglasio da se iz EU uporedo šalju i poruke da Unija mora da ostane ozbiljna i posvećena ranijim obećanjima datim partnerima na Zapadnom Balkanu

Bilčik: Rezolucija o proširenju je skup političkih preporuka, ništa novo
Vladimir Bilčik - Copyright A.K./ATAImages

Rezolucija o proširenju koju je danas usvojio Evropski parlament je skup političkih preporuka i one nisu ništa novo, izjavio je večeras Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik.

- Dobro je videti da su te preporuke dobile visoku podršku, s obirom da je za njih glasalo više od 500 poslanika. Tu ima i nekih vrlo jasnih poruka za Zapadni Balkan i za Srbiju - rekao je Bilčik za Tanjug povodom usvajanja rezolucije čiji je autor hrvatski poslaniki Tonioa Picula.

Bitno je, kako kaže, videti i "zašto imamo te preporuke".

AtaImages
 

- Imamo ih zato što je došlo do ključnih promena kada je u pitanju proširenje zbog brutalnih napada Rusije na Ukrajinu, zbog čega imamo i dve nove zemlje kandidata - Ukrajinu i Moldaviju. Fokus proširenja je na najvišem političkom nivou, što mislim da je takođe vrlo, vrlo bitno - dodaje izvestilac EP.

Bilčik je naglasio da se iz EU uporedo šalju i poruke da Unija mora da ostane ozbiljna i posvećena ranijim obećanjima datim partnerima na Zapadnom Balkanu.

- Želimo da vidimo napredak na putu ka EU, a taj napredak može jedino da bude vezan za akcije. Akcije na reformama - rekao je Bilčik, navodeći o da je u tom smislu dobro što Srbija ima parlament koji je u potpunosti funkcionalan i novu vladu.

Takođe je bitno, kako je napomenuo, videti akcije kada je u pitanju spoljna politika.

- Akcije na jasnom stavu da Srbija radi sa nama na pomoći Ukrajini i da, ne samo osuđuje brutalnu agresiju Rusije na Ukrajinu, već i da radi sa nama na usklađivanju sa restriktivnim merama - kazao je Bilčik.

On je istakao da nema ništa novo u preporukama koje je danas usvojio EP, dodajući da se veliki broj takvih preporuka šalje iz EP još od februara.

Govoreći o danasnje sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije koji je danas održan u Strazburu, Bilčik je rekao da je to bio vrlo dobar, otvoren i jasan sastank, na kojem su prenete vrlo jasne poruke, što je značajno u ovom trenutku.

- Ovo je prvi veliki sastanak ne samo od uspostavljanja nove vlade Srbije, već gotovo i od početka novog mandata EP, s obzirom da smo imali godine pandemije - rekao je Bilčik.

On je rekao da se nada da diskusija i otvorenost mogu dovesti "do nekih stvarnih koraka i akcije".

- Postoji izbestan broj stvari koje očekujemo od naših srpskih partnera...i to je vrlo jasno preneto. Takođe sam svestan da i mi u EU treba da uradimo više da podržimo proširenje, tu nema dileme - rekao je Bilčik.

Ovo je bio prvi sastanak Odbora od izbora u Srbiji u aprilu ove godine, a na sastanku je učestvovala i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

EP je danas većinom glasova usvojio Rezoluciji o proširenju

EU kojom se zaključuje da je proširenje najefikasnija spoljna politika EU i da je taj proces investicija u prosperitet kontinenta, a od Srbije se traži da se usaglasi sa spoljnom politikom Unije.

Rezolucija, čiji autor je hrvatski poslanik Tonino Picula, usvojena je na plenarnoj sednici EP sa 502 glasda "za", 75 poslanika je glasalo protiv, a 61 je bio uzdržan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike